tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO 2Doc: ‘Trouwen met het varken Jopie’ – een big van geboorte tot spit

EO 2Doc: ‘Trouwen met het varken Jopie’ – een big van geboorte tot spit

Maandag 5 oktober, 20.25 uur, NPO 2

Net als in de eerdere 2Doc ‘Het levenswerk van kalf Jonathan 1127’ volgen we in deze documentaire de levensloop van een dier tot aan de slacht. Jopie is een big van het langzaam groeiende Gasconne ras uit Zuid-Frankrijk. Hij heeft een goed en ontspannen leven in de openlucht en krijgt plantaardige voeding in normale hoeveelheden. Hierdoor blijft het vlees en vet van de big op mooie kwaliteit in tegenstelling tot biggen die opgroeien in de bio-industrie. Stap voor stap volgen we de ontwikkeling van Jopie. Wat drinkt en eet hij? Hoe gaat hij om met de andere biggen op de boerderij? Wat is zijn leefomgeving? Wat is zijn karakter? Jopie lijkt een argeloos leven te leiden.

Naast het portret van deze big zien we ook de voorbereidingen van een stel voor hun huwelijksfeest. Zij bestellen een big aan het spit voor een tuinfeest tijdens hun huwelijk. Daarmee lijkt Jopie zijn eindbestemming te hebben bereikt.

'Trouwen met het varken Jopie' is het tweede deel van een trilogie over het traditionele en ambachtelijke boeren. Documentairemaker Henk Dokter is gefascineerd door voedsel en wil met deze trilogie het hele proces in beeld brengen, van bevruchting tot stukje vlees op het bord. Dokter: “We krijgen het vlees. Volgens de één is dat van de natuur en volgens de ander van God, maar het is uiteindelijk belangrijk hoe je daarmee omgaat. Dat moet je respectvol doen.” Dokter heeft een verleden als fotograaf en daardoor bestaan zijn documentaires vaak uit liefdevolle, rustige beelden, zonder voice-over, bijna zoals je het met een fotocamera ook in beeld zou brengen.

Contactpersoon pers

Ilonka van Heusden
Telefoon: (035) 647 43 67
Mobiel: 06 - 22 46 63 95
E-mail: ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl