tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO 2Doc: 'Verleidingen voor Amish' - unieke inkijk in wereld van de Amish

EO 2Doc: 'Verleidingen voor Amish' - unieke inkijk in wereld van de Amish

Dinsdag 17 februari, 23.00 uur, NPO 2

Amish zijn cameraschuw. Op de website van het dorpje Grabill USA staat zelfs een verbod om foto’s van hen te maken. Documentairemaakster Annette van Trigt won het vertrouwen van deze uiterst gesloten gemeenschap. In het dagelijks leven vervoeren ze zich met paard en wagen, bespannen met doorgaans afgekeurde dravers. Maar ze ontdekte dat niets menselijks hen vreemd is: ze vallen voor het luxe Nederlandse tuigpaard en geven daar gemakkelijk tonnen aan uit. Ook Amish laten zich kennelijk leiden door statusverhoging. Hoe rijmen ze deze luxe met hun sobere levensstijl? Ze filmde hun leven, oneffenheden en worstelingen.

Groningen
Al jarenlang is het Nederlands tuigpaard een gewild exportproduct onder deze religieuze gemeenschap. Met dit luxe paard, wil een kleine groep zich onderscheiden van de rest van de gemeenschap. Bepaald niet des Amish.
Paardenfokker Wim Cazemier uit het Groningse Nuis doet al 10 jaar goede zaken met de Amish. Hij raakte zo goed bevriend met hen dat hij met zijn gezin wil vertrekken naar Indiana. De paardensport staat daar nog in de kinderschoenen en zijn expertise kunnen ze goed gebruiken.

Bloedspreiding
De kijker krijgt een beeld van hun manier van leven en hoe ze door allerlei kunstgrepen toch omgaan met de voortschrijdende techniek. Want hoe kan het dat ze zonder gebruik van computers toch zo goed op de hoogte zijn? Een Drentse hengstenfokker krijgt bijvoorbeeld een voor Nederlandse begrippen ongelooflijk hoog bod voor zijn tophengst Patijn. Dat is met het oog op de bloedspreiding, om de fokkerij te verbeteren. Hoe verhoudt zich dat met de Amish zelf? Of zoals verzucht wordt in de documentaire: “ik hoop dat ze niet alleen in de stal, maar ook thuis in de slaapkamer voor een betere bloedspreiding zorgen…”

Contactpersoon Pers

Aldert Baas
T 035 647 4713
E aldert.baas@remove-this.eo.nl