tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO-directeur Lock: “Honger in Ethiopië is een sluipmoordenaar.”

EO-directeur Lock: “Honger in Ethiopië is een sluipmoordenaar.”

Ethiopië beleeft ergste droogte in vijftig jaar. EO Metterdaad luidt de noodklok.

Afgelopen week bezocht EO-presentator en directeur Arjan Lock het door honger geteisterde Ethiopië, waar hij reportages maakte voor EO Metterdaad. Omdat het regenseizoen de afgelopen twee jaar nagenoeg uitbleef, is er een levensbedreigend tekort aan voedsel ontstaan. De akkers zijn leeg en de aangelegde voorraden drogen op. EO Metterdaad luidt de noodklok voor deze stille ramp. Volgens het Rode Kruis beleeft Ethiopië de ergste droogte in vijftig jaar.

Sluipmoordenaar
Arjan Lock: “Een oude man vertelde mij over de niet aflatende droogte. Zó erg heeft hij het nog nooit meegemaakt. Van zijn vee, zo’n honderd stuks aan geiten, schapen en kamelen, zijn er nog maar tien over. De dorre vlaktes kunnen de dieren niet meer voeden en ze gaan dood door gebrek aan water. De afgelopen periode zijn er van de 60 dorpelingen door ziektes en verzwakking al tien gestorven. En zo eist de honger sluipenderwijs zijn tol.”

Extreme weersverandering
De hevige droogte is het gevolg van El Niño, het natuurverschijnsel dat wereldwijd de temperatuur beïnvloedt. De droogte in Ethiopië en de omliggende landen is nu ongewoon hevig. Lock: “Er dreigt een hongersnood voor ruim 42 miljoen Afrikanen. We moeten in actie komen, voordat het te laat is.”

Noodhulp
EO Metterdaad is gestart met een noodhulpactie om in Ethiopië en andere getroffen landen mensen te helpen. Door te voorzien in voedsel en drinkwater moet worden voorkomen dat er mensen overlijden. Daarnaast worden boeren getraind om hun gewas zo te verbouwen dat het minder kwetsbaar is voor extreme weersomstandigheden.

De actie steunen kan door online te doneren via metterdaad.eo.nl of een gift over te maken op NL88 INGB 0000300300 o.v.v. Noodhulp Afrika.

Voor de redactie

Arjan Lock is vandaag (maandag 2 mei) teruggekomen in Nederland. Hij is per direct beschikbaar voor interviews en verslag. Ook zijn er foto’s en vlogs beschikbaar. Vanaf morgen (dinsdag 3 mei) zijn er fragmenten uit de gemaakt filmopnames beschikbaar.

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
M: 06 53 69 01 85
E: thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl