tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO-radioprogrammering 9 t/m 15 april

EO-radioprogrammering 9 t/m 15 april

Annemieke Koelewijn © Wouter van Twillert/Yes I Do photography

"In de stilte gaan de schatkamers van de Heer open"
EO Live, zaterdag 9 april, 19.00 uur, NPO Radio 5


Zaterdagavond is gospelartiest Annemieke Koelewijn te gast in EO Live. Ze heeft in haar leven veel dieptepunten meegemaakt die hun sporen hebben nagelaten. In 2010 overleed haar man, waarna ze rust moest nemen. Na moeilijke jaren is voor haar de zon weer gaan schijnen. “Ik heb een nieuw leven gekregen. Ik heb veel mogen leren, in de stilte gaan de schatkamers van de Heer open”, vertelt ze op haar site. Andries Kevel gaat in gesprek met Annemieke, die in de uitzending onder meer het wekelijks terugkerende lied Amazing Grace zal zingen.

Website EO Live

Johannes van den Akker

Onderweg met Johannes van den Akker
Onderweg, zaterdag 9 april, 22.00 uur, NPO Radio 5

Veel mensen hebben een romantisch beeld van kloosters. We denken al snel aan rustige plekken en ommuurde gebouwen waar monniken rustig in de tuin aan het werk zijn of studeren in de Bijbel. In Amsterdam-Zuidoost staat ook een klooster, maar dit klooster voldoet in de verste verte niet aan dit romantische beeld. Het is een klooster dat gevestigd is in een Bijlmerflat. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Johannes van den Akker; de initiatiefnemer van dit Kleiklooster.

Website Onderweg

Petra de Joode

'Beproef mij, Heer'
Musica Religiosa, zaterdag 9 april, 23.00 uur, NPO Radio 5


De Duitse organist en componist Johann Krebs, een leerling van de beroemde Johann Sebastian Bach, componeerde een muziekstuk aan de hand van een tekst uit Psalm 139: ‘Erforsche mich, Gott’ (‘Beproef mij, Heer’). In Musica Religiosa maken de luisteraars van Petra de Joode kennis met dit werk.

Website Musica Religiosa

Harrie Nijhof

Harrie Nijhof: "Wat gebeurt er met de onbevangenheid van kinderen?"
Een Goede Zondag, zondag 10 april, 6.00 uur, NPO Radio 5

Theatermaker Harrie Nijhof werkt – samen met zijn vrouw Fredie - met en voor kinderen. Onder de naam Simon en Zo geven ze voorstellingen door het hele land, waarbij de Bijbel hun uitgangspunt is. In Een Goede Zondag spreekt Tom Herlaar met Nijhof over ‘vrijplaatsen’ voor kinderen. Plaatsen zonder extreme normen, regeltjes en druk. Ook blikken Nijhof en Herlaar terug naar de tijd van de EO Kinderkrant, waarin Harry de rol van drukker Simon speelde.

In de rubriek Natuur zoeken Tom Herlaar en boswachter Martine Dubois naar de ijsvogel. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, houdt deze tropisch gekleurde vogel helemaal niet van vorst. Dubois: “In de eerste plaats natuurlijk omdat het eten van deze visser dan ingevroren is, maar ook omdat hij dan niet kan badderen. Ik ken geen vogel die zo uitgebreid en vaak in bad gaat als deze natnek. De ijsvogel gaat tot wel zes keer per dag in bad. Om zich te wassen duikt hij een keer of twintig in het water. Een bijzonder ritueel! Zondag wil ik Tom dit bijzondere vogeltje laten zien. Wedden dat hij dan net verstoppertje speelt?”

Website Een Goede Zondag

ds. Lydia Kansen-Brasz

'Jezus leeft en ik met Hem!'
Groot Nieuws, zondag 10 april, 8.00 uur, NPO Radio 5

“Jezus leeft en ik met Hem. Dat is niet alleen iets van vroeger, maar ook een leven waartoe God ons vandaag uitnodigt”, vertelt ds. Lydia Kansen-Brasz, predikant van de Nieuwe Kerk in Utrecht. Om duidelijk te maken wat dat nu betekent, leest de predikant uit Efeze 1:15-20, waar Paulus schrijft dat hij dankbaar is voor het geloof van de Efeziërs én waarin hij voor het volk bidt.

Website Groot Nieuws

Cora van Muijlwijk

‘In de tussentijd’

Zin, Zout en Zegen, zondag 10 april, 19.00 uur, NPO Radio 5We leven in de ‘tussentijd’: de tijd tussen Pasen en Hemelvaart en Pinksteren. Een tijd waarin we in gedachten mogen houden dat Jezus uit de dood is opgewekt. In Zin, Zout en Zegen gaat Petra de Joode zondag met Cora van Muijlwijk mee naar ‘haar’ hervormde gemeente in Oud-Alblas. Wat brengt haar in de kerk en wat neemt ze mee de nieuwe week in? Van Muijlwijk: “Liefde en betrokkenheid houdt de Heiland ons voor en dat is het wat ook zijn gemeente verbindt.“

De meditatie is van dominee Willem van Weelden, voorganger in de Hervormde gemeente van Oud-Alblas.

Zin, Zout en Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofs verhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Website Zin, Zout en Zegen

Marleen Stelling

Vermoeden-viering met Enis Odaci

Vermoeden-viering, zondag 10 april, 22.00 uur, NPO Radio 5

In de Vermoeden-viering vormen inspirerende teksten, mooie liederen en prikkelende overwegingen samen een programma waarin gevierd wordt en waarin ruimte is voor stilte en bezinning. Zondag is publicist Enis Odaci te gast. Hij spreekt geregeld over religie, cultuur en politiek en is oprichter van Human Islam, een stichting die samengaan van humanistische en islamitische waarden wil uitdragen. In welke tekst wordt zijn levensvisie zichtbaar?

Website De Vermoeden-viering

Het schilderij 'Hemelvaart' van Rembrandt

Vooruitblik op Hemelvaartsdag
Musica Religiosa, zondag 10 april, 23.00 uur, NPO Radio 5

“Musicologen discussiëren er nog steeds over of het nu een cantate of een oratorium is: Bachs prachtige Himmelfarhts Oratorium, BWV 11: Lobet Gott in seinen Reichen.” In Musica Religiosa blikt Petra de Joode vooruit op Hemelvaartsdag, een dag die over een paar weken wordt gevierd. Dit jaar valt die dag samen met Bevrijdingsdag. “In de tekst van dit muziekwerk gaat het over de belofte van twee mannen in witte kleren dat Hij terug zal komen. Zal dat dan ook een Bevrijdingsdag zijn?”

Website Musica Religiosa

Contactpersoon Pers

Linda van de Pol
E. linda.van.de.pol@remove-this.eo.nl
M. 06 21 59 04 41