tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO Telefilm laat heftigheid zien van oorlog in Afghanistan

EO Telefilm laat heftigheid zien van oorlog in Afghanistan

Kamp Holland: drama over loyaliteit en kameraadschap in de vuurlinie zondag 22 mei, 20.25 uur, NPO 3

De Telefilm ‘Kamp Holland’, die de EO op zondag 22 mei uitzendt, geeft een indringend beeld van de heftige omstandigheden waaronder ‘onze jongens op missie’ hun werk moeten doen. Naast de enorme hitte in Uruzgan maken een onbekende cultuur en een continu gebrek aan goede informatie het lastig in te schatten waar het gevaar vandaan komt. De strikte regels waar je je als soldaat aan moet houden, de ‘Rules of Engagement’, blijken in een praktijk van split-second-beslissingen bijna onmogelijk om mee te werken.

Regisseur Boris Paval Conen brengt die situatie rauw en aangrijpend in beeld. Arnoud Bruinier, eindredacteur bij de EO: "Het was ons streven om de situatie zo realistisch mogelijk neer te zetten. We hoopten dat Uruzgan veteranen zich daardoor in het verhaal zouden herkennen. Van militairen die de film gezien hebben, horen we terug dat wij daarin goed geslaagd zijn. Dat vind ik een groot compliment! We sturen veelal jonge mannen hele heftige en ingewikkelde situaties in en terug in Nederland is er vaak weinig begrip voor wat ze daar hebben meegemaakt. Ik hoop enorm dat deze film daaraan bijdraagt. Daarnaast is het een indrukwekkende en intrigerende film geworden. Elke keer zet nieuwe informatie alles in het verhaal weer op zijn kop. Zo laat de film ook zien hoe lastig het is om te oordelen, omdat je nooit weet of je alle informatie hebt. Die boodschap vind ik sterk in een tijd waarin we allemaal zo snel een oordeel hebben en dingen over elkaar roepen."

Loyaliteit 
Kamp Holland is het verhaal van een Nederlands bataljon op vredesmissie in Uruzgan. Nadat een konvooi zich kapot rijdt op een bermbom, voelt een korporaal zich gedwongen het heft in eigen hand te nemen en schiet hij een verdachte Afghaan neer. Een officieel onderzoek is het gevolg, waarmee de groep soldaten nu ook figuurlijk onder vuur komt te liggen. De Telefilm laat zien hoe dit schietincident diep ingrijpt op de mini-samenleving in het kamp. Saamhorigheid maakt plaats voor geruchten en wantrouwen. Overleven te midden van het oorlogsgeweld lijkt onmogelijk als vriendschap wegvalt.

Kamp Holland
is gebaseerd op een idee van Geert Lageveen en Leopold Witte en is een coproductie van KeyFilm en de Evangelische Omroep. De film kwam tot stand met steun van CoBO.

Kamp Holland wordt uitgezonden op 22 mei 2016, om 20.25 uur bij de EO op NPO 1.

Credits

Cast: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Yannick van de Velde, Hajo Bruins, Jochum ten Haaf, Lourens van den Akker, Huub Smit, Carolien Spoor, Majd Mardo. Regie: Boris Paval Conen, scenario: Boris Paval Conen, naar een idee van Geert Lageveen en Leopold Witte, producent: KeyFilm, omroep: EO. Tot stand gekomen met steun van CoBO. 

Download Foto's

Contactpersoon Pers

Liesbeth Moret
Mobiel: 06 - 20 01 82 67 
E-mail: liesbeth.moret@remove-this.eo.nl