tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
EO volgt patiënt en zijn zorgverleners in Westfriesgasthuis

EO volgt patiënt en zijn zorgverleners in Westfriesgasthuis

In de medische serie ‘Zij houden Nederland in leven’ (ZHNL) op NPO 1, volgt de EO dit voorjaar opnieuw 24 uur lang met verschillende cameraploegen overal in ons land patiënten en hun zorgverleners bij de meest spraakmakende, innovatieve en levensreddende operaties of behandelingen. In de laatste aflevering is het programma op bezoek bij het Westfriesgasthuis, waar de 35-jarige Maarten vanwege een erfelijke oogafwijking geopereerd wordt. Zijn hoornvlies wordt steeds dunner en vervormt waardoor hij steeds slechter gaat zien. De enige oplossing voor Maarten is een hoornvliestransplantatie. Vier jaar geleden is hij geholpen aan zijn linkeroog en vandaag wordt hij eindelijk geholpen aan zijn rechteroog. Als de transplantatie slaagt, zal Maarten met behulp van lenzen zijn zicht volledig terug krijgen. “Een hoornvliestransplantatie is een lang en intensief traject,” vertelt dokter Rijneveld die de operatie uitvoert. “Het mooiste geschenk voor een oogarts is een patiënt te mogen behandelen met een blindelings vertrouwen op een beter zicht.”

‘Zij houden Nederland in leven’ laat zien dat geen dag in de zorg hetzelfde is, niet voor patiënten, maar ook niet voor zorgverleners. De zes afleveringen van de serie leggen ieder gedurende 24 uur de gebeurtenissen vast in diverse ziekenhuizen en instellingen in Nederland en vertellen bijzondere verhalen van gewone mensen wiens leven ingrijpend verandert op de dag dat ZHNL juist hen volgt met de camera. We zien patiënten en hun hulpverleners tijdens reguliere consulten, mooie ontmoetingen, moeilijke gesprekken, zeer innovatieve ingrepen en bijzondere behandelingen. Monique van de Ven – ‘Dokter Deen’ - geeft de stem aan het programma.

ZHNL is een uniek en indringend beelddocument van de zorg zoals die elke dag weer, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar in ons land wordt verleend.
ZHNL komt tot stand dankzij de vrijwillige medewerking van een groot aantal ziekenhuizen en instellingen en hun patiënten en medewerkers.

Westfriesgasthuis is te zien in de aflevering van woensdag 8 juni, om 20.25 uur bij de EO op NPO 1. Bekijk hier alvast een fragment van Westfriesgasthuis.

Contactpersonen Pers

Evangelische Omroep
Liesbeth Moret
liesbeth.moret@remove-this.eo.nl
06 20 01 82 67

Westfriesgasthuis
Ellen van Ruiten
e.vanruiten@remove-this.westfriesgasthuis.nl
0229 25 75 74