tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Fascinerende apen in het hart van de Japanse Alpen

Fascinerende apen in het hart van de Japanse Alpen

Natuur op 2 – De Japanse Makaak, 26 februari, 17.10 uur op NPO 2

In de nieuwe indrukwekkende documentaire 'De Japanse Makaak' volgen we een fascinerende groep apen in het hart van de Japanse Alpen. En in deze groep bouwt een aapje een bijzondere band op met de eenzame leider. De wisseling der seizoenen maakt de makaken erg vindingrijk. Met deze Natuur op 2 brengt de EO opnieuw een kwaliteitsdocumentaire op televisie. Een prachtig en afwisselend verhaal over leven en dood in een adembenemend landschap.

In de ijzige valleien rond het Japanse Shiga-Kogen probeert een groep rondtrekkende Japanse makaken zijn jongen groot te brengen in een complex systeem van rangen en voorrechten. Iedere aap kent zijn plaats. Hun leider heeft nog weinig ervaring en is wat eenzelvig. Maar één onbevangen aapje, zich niet bewust van zijn lage sociale status, legt contact met deze eenzame leider en ontwikkelt een bijzondere band met hem.

Vallei van extremen
De Japanse makaken leven in een vallei van extremen, waar ze door de veranderende seizoenen erg vindingrijk moeten zijn. De lente zorgt voor een overdaad aan insecten en bloesems om te eten en de winter brengt kortere en koude dagen. De paartijd betekent concurrentie en de strijd om de wijfjes breekt los. Wanneer de nieuwe jongen zijn geboren hebben de makaken het druk met deze kleintjes. Ook zijn er familieconflicten waar de apen over kibbelen en drama’s die te boven moeten worden gekomen. Maar met het nieuwverworven zelfvertrouwen van hun leider, die schuilplekken voor hen en hun jongen zoekt en voor hen zorgt, kan deze troep Japanse makaken de hele wereld aan.

Contactpersoon Pers

Aldert Baas
T 06 45 18 89 60
E aldert.baas@remove-this.eo.nl