tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Freek de Jonge: "Ik ben nog niet bereid om God dood te verklaren"

Freek de Jonge: "Ik ben nog niet bereid om God dood te verklaren"

Adieu God?, zondag 11 september, 23.35 uur, NPO 2

Aanstaande zondag start een nieuw seizoen van het EO-programma Adieu God?, waarin Tijs van den Brink in gesprek gaat met kerkverlaters. Ondanks een christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel, maar verlieten zij daarmee ook God en hun geloof? In de eerste aflevering gaat Tijs, in de Westzijderkerk in Zaandam, in gesprek met schrijver en cabaretier Freek de Jonge.

Het stempel ‘zoontje van de dominee’ kon hij niet ontvluchten. Toch was domineeszoon Freek in de roerige jaren van de ontzuiling een symbool van het verzet tegen de oude orde, inclusief haar brave geloof. Inmiddels is hij er niet zo zeker van dat we met het wegsijpelen van het geloof in de samenleving vooruitgang geboekt hebben. Dat betekent echter nog niet dat hij zelf terug de kerk in wil. “De kerk is een gemeenschap met allerlei waarden, normen en regels. Dat staat rechtstreeks tegenover mijn beeld van God. God moet bevrijden en niet binden.”

Freek verloor al jong zijn vader. Niet lang daarna verloor hij zelf een kind en recent moest hij afscheid nemen van een kleinkind. Wat hebben de oude verhalen uit zijn jeugd hem op die momenten van verlies nog te zeggen? “Ik ben blij dat ik ben opgegroeid in die protestants- christelijke traditie. Er zit een bedoeling achter. Je moet dus iets doen met het leven van die doden. De kracht die zij jou hebben gegeven, moet je doorgeven.” Het geloof blijft de schrijver fascineren. “Als je zegt dat God dood is, erken je dat er een stuk van jezelf dood is. Dat is het pijnlijke eraan. Daarom heb ik ook het gevoel dat ik gelovig ben. Ik ben nog niet bereid om God dood te verklaren. Ik vind dat er aan het leven iets van dat mysterie moet blijven zitten, dat maakt het interessant.”

Hoogtepunt van de menselijke ontwikkeling
Freek vervolgt: “Het hoogtepunt van alle religies is dat er iemand zegt: “Heb uw naasten lief als uzelf”. Dat is een statement waarin de mens tegenover de andere mens gezet wordt en daarin zijn medemens moet zien en niet langer zijn rivaal. Dat is tot nu toe het hoogtepunt in de menselijke ontwikkeling, dat is echt prachtig. Het valt niet mee, maar het is heel sterk en heel goed.”


De eerste aflevering van Adieu God? is zondag 11 september te zien om 23.35 uur op NPO 2.

Download foto's

Contactpersoon pers

Judith Vernooij
M: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl