tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Freek de Jonge, Kees Torn, Typhoon en Frénk van der Linden in nieuw seizoen Adieu God?

Freek de Jonge, Kees Torn, Typhoon en Frénk van der Linden in nieuw seizoen Adieu God?

Adieu God?, vanaf zondag 11 september, 23.40 uur, NPO 2

In een nieuw seizoen van Adieu God? ontmoet Tijs van den Brink onder andere Freek de Jonge, Kees Torn, Typhoon en Frénk van der Linden. Ondanks een religieuze opvoeding kozen zij ervoor hun banden met de kerk te verbreken. Waarom maakten zij deze keuze en namen zij daarmee ook afscheid van God en het geloof?

Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders? En bracht die kerkverlating een zoektocht naar zingeving op gang of was het juist het einde ervan?

Freek de Jonge
In de eerste aflevering ontmoet Tijs van den Brink cabaretier Freek de Jonge. In zijn werk is God nooit ver weg en in zijn vroege kinderjaren bepaalde God zijn leven. Maar in de roerige jaren van de ontzuiling was Freek een symbool van het verzet tegen de oude orde. “De kerk is een gemeenschap met allerlei waarden en normen en regels. Dat staat rechtstreeks tegenover mijn beeld van God. God moet bevrijden en niet binden.” Bovendien verloor Freek al jong zijn vader, niet lang daarna een kind en recent een kleinkind. Toch is hij er inmiddels niet zo zeker van dat we, met het wegsijpelen van het geloof in de samenleving, vooruitgang geboekt hebben. Tijs gaat met Freek in gesprek over de vraag wat de oude verhalen uit zijn jeugd hem op die momenten van verlies nog te zeggen hadden.

Andere gasten
Verder ontmoet Tijs van den Brink in Adieu God? cabaretier Kees Torn. Na een lange tijd van twijfel, verloor Kees Torn in 2004 zijn laatste beetje geloof. Toch betekende dit niet gelijk een bevrijding: “Het laatste beetje houvast was ik kwijt.” Rapper Typhoon vertelt aan Tijs over waar het misging in zijn relatie met de kerk en over het geloof in de liefde dat hem nu drijft. Interviewer Frénk van der Linden werd al vroeg met de hardheid van het leven geconfronteerd. Na een heftig ongeluk verwachtte hij van God niets meer. Toch is het geloof altijd een groot thema in zijn leven gebleven. Een paar jaar geleden gebeurde er een wonder dat hem een ander mens heeft gemaakt.

Bekijk Adieu God? vanaf 11 september, iedere zondagavond om 23.40 uur op NPO 2 of via uitzendinggemist.nl.

Contactpersoon Pers

Linda van de Pol
M. 06 21 59 04 41
E. linda.van.de.pol@remove-this.eo.nl