tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Gijs Staverman in Adieu God?: "Als je geloofde, hoorde je erbij"

Gijs Staverman in Adieu God?: "Als je geloofde, hoorde je erbij"

Adieu God?, zondag 17 mei 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? Radiodiskjockey Gijs Staverman was samen met zijn ouders en twee oudere broers regelmatig in de kerk te vinden. "Mijn ouders waren streng katholiek." De radiomaker vond het als klein jongetje vooral stoer om gelovig te zijn: "Dan hoorde je erbij."

Staverman geloofde niet in het beeld van God dat hij in de kerk kreeg. "Ik heb altijd het idee gehad dat het geloof bedacht is door mensen." De sympathieke radio dj gelooft wel stellig in het lot. "Ik denk altijd: als ik iets niet krijg, dan is er iets mooiers voor me weggelegd."

"De groeten met je God"
De oudere broer van Gijs Staverman heeft vanaf zijn achttiende jarenlang geworsteld met psychoses, depressies en schizofrenie. Hij overleed tien jaar geleden op 45-jarige leeftijd. "De groeten met je God, dacht ik destijds, maar inmiddels kijk ik daar heel anders tegenaan."

Meer tussen hemel en aarde
Gijs heeft vorig jaar ook afscheid moeten nemen van zijn moeder, ze leed aan Alzheimer. Hij hoopt dat zijn broer en moeder nog ergens zijn. "Ik denk dat ze altijd wel bij je blijven." Gijs gelooft ook dat er wel degelijk iets is tussen hemel en aarde en zegt niet te hoeven wachten tot na zijn eigen overlijden om zijn broer en moeder terug te zien. "Ik vind het veel leuker om ze af en toe bij me te hebben als ik nog leef!"

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl