tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Hans Klok in Adieu God?: "Ik hoef geen bevestiging in een kerk"

Hans Klok in Adieu God?: "Ik hoef geen bevestiging in een kerk"

Adieu God?, zondag 26 april 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de achtste aflevering Nederlands bekendste illusionist, Hans Klok, die bijzondere herinneringen koestert aan de kerk. Als klein jongetje was hij regelmatig te vinden in de Taborkerk in Purmerend. Niet alleen om naar de dienst te gaan, maar vooral om te repeteren voor zijn goochelshows. "Ik had me geen beter podium kunnen wensen!"

De vader van Hans was als enige van het gezin Klok een actieve kerkganger. De kleine Hans sliep op zondagochtend liever uit dan dat hij vooraan in de kerk zat. “We gingen alleen met Kerst. Dat vond ik altijd wel heel mooi, al die kaarsen en die sfeer eromheen, maar ik heb verder niets met de kerk. Je gelooft met je hart. Ik hoef geen bevestiging in een kerk.”

Bovennatuurlijke krachten: geen illusie
Van iemand die het publiek in illusies laat geloven, verwacht je niet zo snel dat hij zelf in bovennatuurlijke krachten gelooft. Hans Klok gelooft echter stellig in occulte krachten en wil zich er verre van houden. “Je moet de doden laten rusten. Als ze contact willen, dan nemen ze zelf wel initiatief.”

“Mijn vader kwam afscheid nemen”
Hans spreekt uit eigen ervaring. Kort na het overlijden van zijn vader, voelde Hans twee keer een hand op zijn voorhoofd. “Bij de eerste keer dacht ik nog dat ik droomde. Maar daarna voelde ik nog een keer een hand en dat had ik echt niet gedroomd. Het was mijn vader die afscheid kwam nemen.”

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon ‘aan de keukentafel’ bij BN’ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl