tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Hoe Amerika Abraham Kuyper beïnvloedde: een tijdreis

Hoe Amerika Abraham Kuyper beïnvloedde: een tijdreis

Varia Americana, vanaf 11 mei elke woensdag om 20.25 uur, NPO 2

De nieuwe vierdelige EO-documentaireserie 'Varia Americana – in de voetsporen van Abraham Kuyper' neemt de kijker mee op de reis die Abraham Kuyper in 1898 door de Verenigde Staten maakte. Wat betekende zijn ruim drie maanden durende rondreis en welke thema’s die Kuyper destijds beschreef zien we terug in het Amerika van vandaag, in het bijzonder met de presidentsverkiezingen in aantocht?

Presentator en historicus George Harinck en documentairemakers Martin Maat en Hans Hermans onderzoeken deze vragen met het reisverslag Varia Americana van Kuyper als uitgangspunt. Velen zullen Harinck herkennen vanwege de documentaireserie Om de Oude Wereldzee van vorig jaar.

Bewondering
In Amerika is de aandacht voor Abraham Kuyper de afgelopen decennia toegenomen. Beroemd zijn Kuypers ‘Stone’-lezingen over het Calvinisme. Kuyper bewonderde de verbondenheid van de Amerikaanse cultuur met de calvinistisch-puriteinse traditie. Hij pleitte voor een plurale samenleving: een samenleving waarin iedereen gelijke toegang heeft en waarin minderheden gekoesterd worden. Voor menig Amerikaan is deze visie aantrekkelijk als reactie op de conservatieve krachten die op dit moment het verkiezingsdebat domineren.

Heden ontmoet verleden
De vierdelige documentaireserie Varia Americana koppelt de observaties van Kuypers reis van 1898 in het Amerika van vandaag. Zo maken we kennis met een moeder die haar kind verloor tijdens de ‘Sandy Hook shooting’: Amerika’s dodelijkste schietpartij op een basisschool waarbij 20 kinderen werden vermoord. Verder ontmoeten we daklozen op steenworp afstand van het Witte Huis, maar ook spreken we met door politie gediscrimineerde zwarte Amerikanen in Baltimore. In het voetspoor van Abraham Kuyper stuiten de programmamakers op veel tegenstellingen. Van Amerikanen met Nederlandse voorouders die Syrische vluchtelingen opvangen tot de oerconservatieve republikein Dave Agema, die zich fel tegen homo’s en moslims afzet.

Martin Maat en Hans Hermans produceren sinds 1995 programma’s en documentaires voor NPO, zoals de ‘Justice for Sergei’ (2010), ‘Het proces Wilders’ (2011) en ‘Om de Oude Wereldzee’ (2015). George Harinck is historicus en publiceerde onder andere het boek ‘Mijn reis was geboden’: een verzameling van verhalen over de reis van Kuyper naar Amerika, welke leidend waren in het maken van 'Varia Americana'.

Download Foto's

Download Gidsteksten

Gidsteksten Varia Americana

Contactpersoon Pers

Cornelis Vlot
M. 06-21573127
E. cornelis.vlot@eo.nl