tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Intense uitvoering The Passion zet Nederland even stil

Intense uitvoering The Passion zet Nederland even stil

Een intense uitvoering van The Passion zette Nederland donderdagavond even stil. Ruim 3,5 miljoen mensen keken naar de live-uitzending. EO-directeur Arjan Lock: “Het verhaal van Jezus bereikte opnieuw een miljoenenpubliek en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Zijn lijden, sterven en opstanding was dramatisch en kostbaar. Een verhaal dat nooit is uitverteld. Juist daarom begonnen we vijf jaar geleden in Gouda met The Passion.” KRO-directeur Coen Abbenhuis noemt het een voorrecht om aan een tijdloze productie als deze bij te dragen: “The Passion is voor iedereen, het is klein en intiem en groots tegelijk”.

Emotioneel
The Passion vond dit jaar plaats in Enschede. De live opname werd druk bezocht. Op het hoogtepunt van de avond waren meer dan 20.000 mensen in het centrum aanwezig. Het publiek viel stil toen een geëmotioneerde Jon van Eerd in zijn rol als Pontius Pilatus de kruisiging van Jezus aankondigde en daarbij refereerde aan het huidige wereldleed.

Meer dan een tv-uitzending
Tijdens de vertolking werd de geschiedenis van Enschede regelmatig aangehaald. De processie met het lichtgevende kruis vertrok vanuit de wijk Roombeek. De plek waar vijftien jaar geleden de vuurwerkramp plaats vond. Voor sommige deelnemers een reden om de pittige tocht met het zware kruis te maken. Zo liep een afvaardiging van het brandweerkorps mee dat ten tijde van de ramp dienst had.

De processie vond ook online plaats, liefhebbers konden 'meelopen' met de virtuele processie. Ruim 136.000 mensen liepen virtueel mee. Op Twitter was The Passion de hele avond trending topic. Ook werd veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via Whatsapp vragen te stellen over het Bijbelverhaal. Daarnaast was The Passion voor het eerst live te volgen op NPO Radio 2.

Jim meets Jesus
Jim de Groot speelde dit jaar de rol van Jezus. Om te ontdekken wie Jezus was, bracht Jim een week door in een klooster. Van zijn zoektocht is een webserie gemaakt. Andere rollen waren weggelegd voor Shirma Rouse als Maria, Jeroen van der Boom als Petrus, Jon van Eerd als Pilatus en Jeroen van Koningsbrugge als Judas. Robert ten Brink was de verteller en Bridget Maasland deed verslag van de processie. De muzikale leiding was opnieuw in handen van Eric van Tijn en zijn orkest.

Samenwerking

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland en de Gemeente Enschede. Het wordt geproduceerd door Eye2Eye Media.

Terugkijken
Zaterdag 4 april wordt The Passion om 22.25 uur herhaald op NPO 3.