tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Jan Siebelink eerste gast in nieuw seizoen Adieu God?

Jan Siebelink eerste gast in nieuw seizoen Adieu God?

Zondag 15 november, 23.35 uur, NPO 2

Op zondag 15 november begint een nieuw seizoen van het EO-programma ‘Adieu God?’, waarin Tijs van den Brink in gesprek gaat met kerkverlaters. In dit seizoen de volgende gasten: Marion Pauw, Paul Witteman, Jan Siebelink, Arthur Japin, Typhoon, Jandino Asporaat en Pia Douwes. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? Het nieuwe seizoen is opgedeeld in twee delen: de eerste drie afleveringen worden uitgezonden in november 2015 en de overige vier afleveringen in januari en februari 2016. In de eerste aflevering de Nederlands schrijver en essayist Jan Siebelink.

Van den Brink ontmoet schrijver Jan Siebelink in de Hervormde gemeente in Velp waar Siebelink openbare geloofsbelijdenis deed. “Ik hoopte dat ik tijdens de belijdenis een stem of een teken van God zou krijgen, maar mijn ziel bleef dor en ik hoorde niets.” Na een roman over het geloof van zijn vader, de bestseller ‘Knielen op een bed violen’, verschijnt dit najaar de roman over zijn moeder: ‘Margje’.

Siebelink groeit op in een gelovig gezin. Zijn vader sluit zich, na een ingrijpende godservaring, aan bij een groep strenggelovige 'broeders' waarover Siebelink schrijft in zijn bestseller ‘Knielen op een bed violen’. Siebelink was als kind bijna manisch met het geloof bezig. “Tijdens mijn avondgebed mocht ik geen 'bijgedachten' hebben. Als dat wel zo was, deed ik het opnieuw. Soms wel tien, twintig of honderd keer. Mijn moeder heeft me regelmatig slapend voor mijn bed gevonden.”

Hij was 35 jaar toen hij de kerk plotsklaps verliet. “Ik liep de kerk de Open Hof in Ede binnen, en zag alles staan. Toen heb ik me omgedraaid en ben de kerk uitgelopen. Het geloof gleed als een kleed van me af.” Ondanks het verlaten van de kerk, komt Siebelink niet los van zijn opvoeding. “Dan zit ik voetbal te kijken en denk ik: ik moet mijn tijd toch beter besteden. Dit leven is maar een doorgangshuis. Dan zet ik de televisie uit en ga naar mijn studeerkamer om een boek te lezen.”

Naast de diepgelovige vader duikt in de boeken van Siebelink ook vaak de 'dandy' op, iemand de volop van het leven geniet. Tijs vraagt zich af of die twee werelden elkaar niet in de weg zitten. Daar geeft Siebelink een verrassend antwoord op.

Website

Contactpersoon pers

Thamar Nelissen
T 06 13 07 85 80
E thamar.nelissen@remove-this.eo.nl