tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Journalistieke game bij EO-programma 'Rot op naar je eigen land'

Journalistieke game bij EO-programma 'Rot op naar je eigen land'

Ben jij slimmer dan een vluchteling?

De Evangelische Omroep heeft een journalistieke game ontwikkeld bij haar nieuwe programma ‘Rot op naar je eigen land’. In het tv-programma wagen zes Nederlanders zich aan de reis van hun leven. Bijna drie weken lang worden ze ondergedompeld in het leven van een vluchteling. Om een beeld te krijgen van de allesbepalende en heftige keuzes die vluchtelingen moeten maken tijdens de vlucht uit hun vaderland, ontwikkelde de EO de game ‘Ben jij slimmer dan een vluchteling?’. De game biedt een vernieuwende kijk op de reis tussen hoop en vrees en brengt zo het ingewikkelde vluchtelingenvraagstuk dichterbij.

De game stelt de speler voor de keuzes die een vluchteling moet maken om de ellende te ontvluchten. Hoe is het om zelf een Syrische vluchteling te zijn? Hoe kom je Europa binnen? Via Libië en de relatief goedkope, maar gevaarlijke boottocht naar Italië of via Turkije en Griekenland? Welke smokkelaars vertrouw je en welke niet? Hoe besteed je jouw weinige spaargeld en hoe wanhopig moet je zijn om een vluchtpoging in gammele bootjes te wagen? Lukt het je om veilig in Nederland aan te komen? En als je daar dan aangekomen bent, wat dan?

Vluchten is geen spelletje
De journalistieke game is ontwikkeld om het onoverzichtelijke en ingewikkelde vluchtelingenvraagstuk op een toegankelijke manier weer te geven. De EO hoopt dat mensen door deze game voor het eerst of opnieuw worden stilgezet bij het feit dat vluchten geen spelletje is. De combinatie van beeld, tekst, geluid en beweging maken het verhaal van vluchtelingen tastbaar.

De game: www.eo.nl/rotop/onlinetest

‘Rot op naar je eigen land’ is van dinsdag 20 januari tot en met vrijdag 23 januari om 21.10 uur te zien op NPO 2. Op maandag 19 januari om 21.40 uur is een vooraankondiging te zien en op zaterdag 24 januari wordt de serie afgesloten met het ‘Grote ‘Rot op’ Debat’ van Arena, dat wordt uitgezonden om 21.15 uur op NPO 2. De game is vanaf 14 januari beschikbaar op de website rotop.eo.nl.

Contactpersoon pers

Liesbeth Moret
Mobiel: 06 - 20 01 82 67
E-mail: liesbeth.moret@remove-this.eo.nl