tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Katja Schuurman: “de gedachte dat ik doodga, zou mij alleen maar verlammen”

Katja Schuurman: “de gedachte dat ik doodga, zou mij alleen maar verlammen”

‘De Kist’, zondag 6 november, 23.35 uur op NPO 2

Katja Schuurman is doodsbang voor de dood, maar gaat nu de confrontatie met haar angsten aan. Ze is hoofdredacteur van een nieuwe eenmalige glossy over de dood en ze is aanstaande zondag te gast in het EO-programma ‘De Kist’. In gesprek met Kefah Allush vertelt ze hoe haar kijk op het leven zich in haar leven ontwikkeld heeft en wat de confrontatie met een doodskist met haar doet. “Ik geloof niet dat mijn leven zinvol is. Alles is vergankelijk. Maar ik geloof wel dat ik van waarde kan zijn.”

Katja Schuurman (41) heeft een heftig gemoed, maar denkt niet dat ze op een punt gaat komen waarop ze niet meer wil leven: “de gedachte dat ik doodga, zou mij alleen maar verlammen. Ik vind het een bevrijdende gedachte dat ik onsterfelijk ben.” Ze was dan ook zeer verbaasd toen ze gevraagd werd om hoofdredacteur van de glossy te worden. “Hoe komen jullie in vredesnaam bij mij uit? Maar na een tijdje dacht ik: misschien moet ik het juist een keer aangaan omdat ik zoveel weerstand voel.”

Aanstaande zondag gaat zij opnieuw de confrontatie met dit thema aan. Ze vertelt: “het is een totaal onbegrijpelijk iets: dat je er bent, en er dan ineens niet meer zou zijn.” Die angst zet anderen aan tot een spiritueel zoeken, maar Katja zoekt het meer in de wetenschap. “Wat heb ik aan een hemel als ik er geen reizen kan maken? En wat heb ik er aan als ik energie ben, maar niet kan genieten van een wijntje?”

De Kist
Kefah Allush met bekende Nederlanders in gesprek over het leven en over de dood. Wat zijn kruispunten in hun leven, wat zijn gemiste kansen, wie willen ze nog spreken voor hun dood en wat gebeurt er ná dit leven? 'De Kist' leidt tot gesprekken over wat waardevol is hier op aarde en prikkelt zowel gasten als kijkers om na te denken over het leven vóór en na de dood.

Download beeld:

Katja Schuurman en Kefah Allush
(beeld: Nachtzon Media)

Contactpersoon pers:

Judith Vernooij

M: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl