tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Kees Torn in Adieu God?: “Ik trap er niet meer in”

Kees Torn in Adieu God?: “Ik trap er niet meer in”

Adieu God?, zondag 18 september, 23.39 uur, NPO 2

In een nieuw seizoen van het EO-programma Adieu God?, gaat Tijs van den Brink in gesprek met kerkverlaters. Ondanks een christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel, maar verlieten zij daarmee ook God en hun geloof? Aanstaande zondag is cabaretier Kees Torn te gast in het programma: “Als je je realiseert dat je je hele leven voor de gek bent gehouden, dat is toch erg?”

Cabaretier Kees Torn was vijf jaar toen hij zijn vader op de kansel zag staan in de gereformeerd vrijgemaakte kerk. Zijn vader was geen dominee, maar een ouderling die een preek voorlas. Daar ontstonden de eerste barstjes in zijn geloof, want voorin de kerk hoorde toch een heilige man te staan? Het wantrouwen was er meteen. Kort daarna scheidden zijn ouders, verliet zijn vader de kerk en voelde zijn moeder zich gedwongen een andere kerk te zoeken. Het geloof was een zoektocht voor Kees Torn. “Ik snapte niet zo goed wat ik moest geloven. Wat is het nou precies wat ik geloof? Hoe erg is het als ik het verkeerde geloof of als ik ernaast zit?” En als klein kind was Kees aan het preken tegen kinderen in de zandbak. “Weet je wel dat je naar de hel gaat als je niet in Jezus gelooft?” Met eenzelfde ijver is hij inmiddels atheïst.

Verloren houvast
De schade die de kerk en het geloof bij hem hebben aangericht, maken hem nog steeds boos. Na een lange tijd van twijfel verdween in 2004 zijn laatste beetje geloof, op het moment dat hij het doodgeboren kind van een vriendin in haar wiegje zag. Kees Torn (toen 37 jaar) besefte: “Ik ben gewoon een stuk natuur, net als dat kindje, alleen deed het kindje het niet. Ik snapte ineens de complexiteit van de natuur.” Het verlies van zijn geloof was niet gelijk een bevrijding. “Na 2004 ben ik wel depressief geweest. Ik wist niet meer wat ik met mijn bestaan aan moest. Ik wilde er niet meer zijn. Het laatste beetje houvast was ik kwijt.” Na een jaar van drank en depressie vindt hij een uitweg: hij wordt een apostel van de wetenschap. In gesprek met Tijs van den Brink vertelt hij over de last die van hem afgevallen is sinds hij het geloof achter zich heeft gelaten.

Download foto's:

Contactpersoon pers:

Judith Vernooij
M: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl