tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Kristien Hemmerechts in Adieu God?: “Een belangrijke steun en toeverlaat is de gedachte naar een God”

Kristien Hemmerechts in Adieu God?: “Een belangrijke steun en toeverlaat is de gedachte naar een God”

Adieu God? zondag 9 oktober, 23.35 uur op NPO 2

Aanstaande zondag ontvangt Tijs van den Brink de Vlaamse auteur Kristien Hemmerechts in Adieu God?. Bijna een jaar geleden ontdekte de schrijfster een tumor in haar borst. In de periode van onzekerheid die daarop volgde was tot haar eigen verrassing de gedachte aan God haar steun en toeverlaat. “Ik kan mij niet voorstellen dat ik zou hebben kunnen slapen als ik niet dacht: ik ben veilig, want ik ben in de handen van de Heer.”

Diezelfde God heeft Hemmerechts ooit aan de kant gezet, nadat ze als jonge twintiger op reis in Mexico zag hoe de katholieke kerk arme Indianen hun laatste geld afhandig maakte. Toen haar dochter geboren werd, wilde ze haar ‘no fucking way’ laten dopen en toen daarna twee zoontjes als baby stierven wilde ze absoluut geen priester in de buurt hebben. Het was de nieuwsgierigheid van haar dochter naar religie die hen samen in Lourdes deed belanden. ‘Mijn dochter en ik stonden alleen voor een altaartje, en ik zag dat we allebei heel hard probeerden om niet te huilen.’ Hoe kan zij iets van rust of troost vinden bij een God die volgens haar eigenlijk niet kan bestaan?

Sonja Barend Award
De gesprekken van Tijs van den Brink in Adieu God? zijn al een aantal keer genomineerd voor de Sonja Barend Award, waaronder het interview met Diederik Stapel (2014) en met Arjan Lubach (2015). Dit jaar is het Adieu God?-interview met Midas Dekkers genomineerd. Deze gast zorgde, volgens columnist Hans Lips (Het Parool), voor vuurwerk in het EO-programma. Deze week reageert Tijs van denk Brink in EO Visie op zijn nominatie: “Dat waar ik bang voor was én waar ik op hoopte, is gebeurd: het interview met Midas Dekkers is genomineerd.”

Download beeldmateriaal:

Contactpersoon pers:

Judith Vernooij
T: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl