tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Leven als vluchteling blijkt heftige confrontatie met eigen opvattingen

Leven als vluchteling blijkt heftige confrontatie met eigen opvattingen

Rot op naar je eigen land, 20 t/m 23 januari, 21.10 uur, NPO 2

In het nieuwe EO-programma ‘Rot op naar je eigen land’ wagen zes Nederlanders met een uitgesproken mening over het vluchtelingenvraagstuk zich aan de reis van hun leven. Bijna drie weken lang worden ze ondergedompeld in het leven van een vluchteling. Onder leiding van Dennis van der Geest reizen ze van Nederland naar het Midden-Oosten, een reis die duizenden vluchtelingen de afgelopen maanden – in omgekeerde volgorde – hebben gemaakt.

In vier afleveringen volgen we de deelnemers tijdens hun reis vol onzekerheden, heftige indrukken en bijzondere ontmoetingen. Ze ervaren de keiharde omstandigheden waar een vluchteling dagelijks mee te maken heeft en zien, horen en voelen wat een leven tussen hoop en vrees met je doet. Heftige discussies en uiteenlopende emoties blijken onvermijdelijk.

Wanneer de spirituele Fareeda ontdekt hoe omvangrijk het probleem is, realiseert ze zich hoe naïef haar opvattingen zijn. Thuishulp Sandra voelt zich schuldig wanneer ze gastvrij onthaald wordt in een gezin dat volgens haar opvattingen nooit in Nederland had mogen komen. Yernaz, die zichzelf omschrijft als kapitalist en egoïst, geeft aan nu “de wanhoop, machteloosheid en ontreddering van een vluchteling” te hebben beleefd. En overtuigd PVV-er Willeke keert vroegtijdig terug omdat haar hoofd “vol zit”.

Ophef
Nog voordat er één minuut van het programma was gemonteerd, zorgde het al voor ophef, tot Kamervragen aan toe. Arjan Lock: “Dit is een programma dat de EO moest maken. Het vluchtelingenvraagstuk is zo groot en actueel en we hebben er allemaal een mening over. Maar wat nu als de dossiers een naam krijgen en de cijfers een gezicht? En als je de machteloosheid aan den lijve hebt ondervonden, houden jouw stellige opvattingen dan stand? Of de deelnemers in hun mening zijn veranderd? Ze zijn in ieder geval allemaal geraakt! En dat is ons doel met dit programma: om de kijkers te raken en zo de menselijke maat in het maatschappelijke debat terug te brengen.”

Vluchten is geen spelletje
Om een beeld te krijgen van de allesbepalende en heftige keuzes die vluchtelingen moeten maken tijdens de vlucht uit hun vaderland, heeft de EO naast het programma een speciale game ontwikkeld. In de game ‘Ben jij slimmer dan een vluchteling?’ staat de speler voor dezelfde dilemma’s als een vluchteling die de ellende uit zijn vaderland wil ontvluchten. Welke vluchtroute kies je? Welke smokkelaars zijn te vertrouwen? Hoe besteed je jouw weinige spaargeld? Lukt het om veilig aan te komen in Nederland? De game is gemaakt om het ingewikkelde vluchtelingenvraagstuk op een eenvoudige manier weer te geven.

Rot op naar je eigen land is van dinsdag 20 januari tot en met vrijdag 23 januari om 21.10 uur te zien op NPO 2. Op maandag 19 januari om 21.40 uur is een vooraankondiging te zien en op zaterdag 24 januari wordt de serie afgesloten met het ‘Grote ‘Rot op’ Debat’ van Arena, dat wordt uitgezonden om 21.15 uur op NPO 2.

Contactpersoon Pers

Liesbeth Moret
Mobiel: 06 - 20 01 82 67
E-mail: liesbeth.moret@eo.nl