tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Marion Pauw zondag te gast in nieuw seizoen Adieu God?

Marion Pauw zondag te gast in nieuw seizoen Adieu God?

Adieu God?, zondag 22 november, 23.35 uur, NPO 2

In een nieuw seizoen van het EO-programma ‘Adieu God?’ gaat Tijs van den Brink in gesprek met kerkverlaters. In dit seizoen de volgende gasten: Marion Pauw, Paul Witteman, Jan Siebelink, Arthur Japin, Typhoon, Jandino Asporaat en Pia Douwes. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? Het nieuwe seizoen is opgedeeld in twee delen: de eerste drie afleveringen worden uitgezonden in november 2015 en de overige vier afleveringen in januari en februari 2016. In de tweede aflevering auteur, freelance publicist en copywriter Marion Pauw.

Schrijfster Marion Pauw is dertien jaar als ze samen met haar ouders deel wordt van een evangelische gemeente. “Ik was héél erg gelovig”, vertelt ze aan Tijs van den Brink. “Het was allemaal heel charismatisch. De energie van de Heilige Geest, mensen zongen als een dolle Opwekkingsliederen, volwassen mannen dansten in het gangpad, mensen spraken in tongen en vielen in katzwijm. In eerste instantie keek ik daar met verbazing naar, maar al snel wordt dat het nieuwe normaal. Er gebeurde ook echt iets. Je voelt een enorme blijdschap in je hart.”

Marion krijgt echter steeds meer moeite met de theorie achter deze geloofsovertuiging. “Als kind word je systematisch geleerd dat het er niet om gaat wat jij wilt, maar wat God wil. Je mag zelf niets vinden. Ik kreeg vragen over de Bijbel, homo’s, seks voor het huwelijk. Daar was geen gesprek over mogelijk, je moest maar bidden. Je wordt afgeleerd om zelf kritisch na te denken en voor jezelf op te komen.”

Het moment dat Marion de kerk definitief vaarwel zegt, is pijnlijk. “Eén van mijn beste vriendinnen was overleden en in de kerk kwamen een aantal oudsten, kerkleiders, op me af. Ik dacht dat ze zouden vragen of ze voor me mochten bidden, maar het enige dat ze zeiden was: je hebt een vriendje en hij komt volgende week. Waar slaapt hij eigenlijk? Ik was zo geschokt en ben niet meer teruggegaan. Ik ben ook gestopt met bidden. Ik wil niet bij dit systeem horen.”

“In de beleving van mijn ouders ging ik naar de hel.” Wat dat met haar deed, vertelt ze Tijs in een nieuwe aflevering van Adieu God?.

Download foto's

Website

Contactpersoon pers

Thamar Nelissen
Telefoon: (035) 647 47 02
Mobiel: 06 - 13 07 85 80
E-mail: thamar.nelissen@remove-this.eo.nl