tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Meeslepende confrontatie met Händel in 'Messiah Masterclass'

Meeslepende confrontatie met Händel in 'Messiah Masterclass'

Messiah Masterclass, 24, 25 en 26 december, 18.55 uur, NPO 2

In het EO-programma Messiah Masterclass staan vier bekende Nederlandse artiesten – Tineke Schouten, Alex Klaasen, Birgit Schuurman en René van Kooten –voor een grote uitdaging. Onder begeleiding van meesterbariton Maarten Koningsberger en zangcoach Sigrid van der Linden bereiden zij zich voor op het zingen van Händels Messiah, over de aankondiging van Jezus en Zijn leven.

In slechts drie weken tijd moeten de artiesten zich de door henzelf gekozen fragmenten uit de Messiah eigen maken. In Messiah Masterclass zijn we getuige van het hele proces: van de lastige zangrepetities tot de indrukwekkende uitvoering. Tijdens de voorbereidingen worden de deelnemers bijgestaan door ervaren coaches. Sigrid van der Linden ondersteunt het viertal bij het instuderen van de stukken en in de inspirerende masterclasses van Koningsberger werken de deelnemers aan hun inlevingsvermogen en zangtechniek.

Moed
Voor de artiesten is het vaak de eerste confrontatie met Händel. Om de klassieke stukken te kunnen uitvoeren, moeten de deelnemers tot de grenzen gaan van wat ze kunnen. Volgens Koningsberger moet niet onderschat worden hoeveel moed het kost om het Messiah-avontuur aan te gaan. “Deze mensen stappen vanuit hun eigen discipline in een totaal ander vak. Het is zo’n andere manier van zingen. Het is zulke andere muziek.”

Indrukwekkende vertolking
In de laatste aflevering van de driedelige serie vertolken de gespannen deelnemers van Messiah Masterclass het stuk waaraan ze zo hard hebben gewerkt. Cabaretier Alex Klaassen koos voor ‘Comfort Ye’ waarin hoop en troost centraal staan. Birgit Schuurman, zangeres en actrice, zingt ‘But who may abide’, een rustig stuk, omdat ze naar eigen zeggen graag de tijd neemt om een verhaal te vertellen. Musicalster René van Kooten koos juist voor een zwaar stuk: For behold, darkness shall cover the earth’. “Een indrukwekkend stuk, dat heel zwaar en donker begint, maar middenin het nummer voel je het licht komen.” Cabaretière Tineke Schouten, vertolkt ‘How beautiful are the feet’, een lofzang op de brengers van de blijde boodschap.

De deelnemers kijken tevreden terug op hun deelname aan het programma. “Het was een mooie ervaring. Als je denkt dat je een beetje kunt zingen en je hebt de kans om samen te werken met mensen als Maarten Koningsberger, dan moet je die pakken”, besluit René van Kooten.

Contactpersoon pers

Geertine Zwijnenburg
T 06 15 39 99 33
E geertine.zwijnenburg@remove-this.eo.nl