tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Mijn Matthäus: hoe Bachs meesterwerk levens verandert

Mijn Matthäus: hoe Bachs meesterwerk levens verandert

2Doc: Mijn Matthäus, zondag 27 maart om 19.15 uur op NPO 2

Elk jaar zijn de uitvoeringen van de Matthäus Passion rond Pasen een terugkerend feit. Liefhebbers luisteren bij voorkeur in een koude kerk op een harde bank naar het lijdensverhaal van Christus. In de indrukwekkende en persoonlijke '2Doc: Mijn Matthäus' bereiden verschillende bevlogen amateurs zich voor op de uitvoeringen van Bachs meesterwerk. Wat beweegt hen om dit bijzondere stuk uit te voeren? Van de repetities tot de uitvoering wordt de kijker meegenomen in de uitdagingen die dit stuk biedt. Want niet alleen zangtalent speelt bij deze voorbereiding een rol.

We zien hoe een vrouw het noodlottig verlies van haar echtgenoot heeft verwerkt met het zingen van de Matthäus, hoe een opgroeiende koorknaap door de baard in zijn keel afscheid zal moeten nemen van de muziek en hoe een gepensioneerde schoolmeester na tientallen jaren te horen krijgt dat het niet meer lang zal duren voor hij zijn geliefde muziek vaarwel moet zeggen. Ooit had een van de koorleden de kans om een groot operazanger in Duitsland te worden. Door ziekte viel zijn droom in duigen. Maar waar het nog kan zingt hij vol passie mee in het koor.

De intieme verhalen over afscheid nemen, lijden en troost brengen de Bijbelse levensthema’s uit de Matthäus terug tot een menselijke maat. Hun bijzondere band met de muziek, gecombineerd met hun vaak aangrijpende, persoonlijke verhalen, zorgt ervoor dat je misschien wel nooit meer op dezelfde manier naar deze muziek kunt luisteren.

Première
Op maandagavond 21 maart gaat de documentaire ‘Mijn Matthäus’ in première in de FilmHallen in Amsterdam. Aanvangstijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Wilt u daarbij aanwezig zijn, meld u dan aan bij Deborah van Geest (deborah.van.geest@remove-this.eo.nl). Er zijn voldoende kaarten voor pers en na afloop is er tijd om de regisseur en andere betrokkenen te interviewen. 

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl
T 06 53 69 01 85