tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Nederland Zingt op Verzoek viert eerste jubileum

Nederland Zingt op Verzoek viert eerste jubileum

Nostalgie en boodschap gaan hand in hand

Een jaar geleden ging 'De Muzikale Fruitmand' verder in een nieuwe vorm, op Radio 5 Nostalgia. Presentatrice Yvonne Sprunken merkt dat ze een nieuw publiek bereikt op deze zender, waar veel ‘gouwe ouwen’ worden uitgezonden. Het programma trekt inmiddels zo'n 150.000 luisteraars, die zich aangesproken voelen door de combinatie van nostalgie én de Boodschap.

"De overstap naar 'Nostalgia' was een mooie aanleiding om het programma over een andere boeg te gooien. Ik lees niet meer alleen voor hoe oud iemand is geworden, om vervolgens de felicitaties over te brengen. Sinds een jaar vraag ik de aanvragers waarom de persoon die ze met een lied verrassen, zo bijzonder voor hen is. Soms zeg ik letterlijk: "Vertel nu alvast wat je anders pas op de begrafenis van je moeder zou zeggen, want nu kan ze dat nog zelf horen!' Onlangs werd ik gebeld door een luisteraar die dit advies had opgevolgd. "Mijn moeder is twee weken na de uitzending overleden", vertelde ze, "maar wat fijn dat ik haar nog heb kunnen zeggen wat ze voor me betekende!"

'Luisteraars blijven hangen als de EO komt'
Aan de aanvragen merkt Yvonne dat er luisteraars van Jan Rietman na Wekker-Wakker-Weekend (Omroep MAX) blijven hangen en nu ook naar de EO luisteren. "Goed dat we zo hoog scoren, want we zijn op NPO Radio 5 Nostalgia toch een vreemde eend in de bijt. Deze luisteraars vragen vaak seculiere nummers aan. Wanneer dat gebeurt, bel ik terug en leg uit dat dit vanwege onze identiteit niet kan, maar ik zorg er natuurlijk wel voor dat ik een alternatief bij de hand heb. Want ik wil ook hun felicitatie graag uitzenden!"

Jubileumuitzending
Zaterdag viert het programma haar 1-jarig bestaan. Yvonne: "Speciale gast is Remco Hakkert, die maar liefst vijf liederen ten gehore zal brengen. Welke dat precies zijn, weten we nog niet, want we houden natuurlijk rekening met de aanvragen. Ik verheug me op een extra feestelijke uitzending."

Middengolf
Het duurt nog even, maar op 1 september verdwijnt NPO Radio 5 van de middengolf. Luisteren kan vanaf die datum via internet of met een speciale DAB+-ontvanger. Meer informatie is te vinden op: eo.nl/nederlandzingtopverzoek