tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Nieuwe EO-dramaserie zet Nederland onder water

Nieuwe EO-dramaserie zet Nederland onder water

Als de dijken breken, vanaf zaterdag 5/11, zes weken om 20.25 uur op NPO 1

De EO zendt vanaf 5 november de nieuwe dramaserie Als de dijken breken uit. Deze zesdelige serie vertelt over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Vijf miljoen Nederlanders wonen onder zeeniveau. Wat blijft er over van ons Nederland als er zich anno nu een watersnoodramp voltrekt? Wat zijn de rampzalige gevolgen en vooral; hoe bouw je je leven, hoe bouwen we Nederland weer op? Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Bianca Krijgsman en Janni Goslinga en Frank Lammers.

Verhaal
Het weer in Nederland is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent het een regelrechte ramp voor de inwoners van de westelijke provincies. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Ook de belangrijkste waterkeringen van ons land houden dan geen stand. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

Zes van hen volgen we in een meeslepende en indringende mozaïekvertelling over relaties in zwaar weer, een landsbestuur onder druk en de veerkracht van een natie. Zeker als blijkt dat de storm de personages niet loslaat zodra het tij gekeerd is. Kun je opnieuw beginnen als alles is verwoest, en hoe doe je dat dan?

Cast
De kijker maakt kennis met het omhoog gevallen echtpaar Wienesse (Loek Peters en Susan Visser) die te midden van de storm ontdekken wat hun relatie nu echt waard is. En met de nieuwbakken premier Hans Kreuger (Gijs Scholten van Aschat) voor wie de ramp alle politieke verhoudingen volledig op scherp zet. Violist David Stein (Aart Staartjes) vindt in de storm iets dat zijn leven weer de glans geeft die het met zijn pensionering had verloren. Sonja van Dalen (Daisy van Praet) worstelt in Oostende met het geweld dat haar gezin overspoelt, terwijl haar man Ronnie (Thomas Ryckewaert) probeert te ontkomen uit een Nederlandse gevangenis in ondergelopen gebied.

De serie wordt geproduceerd door Joco Media, in samenwerking met de EO en de Vlaamse omroep VRT. Het verhaal speelt zich dan ook ten dele af in de Belgische kustregio. De regie is in handen van Hans Herbots (Flikken, Vermist), scenario’s door Karin van der Meer (Penoza, Zwarte Tulp, Nieuwe Buren) en Maarten Lebens (Moeder, ik wil bij de revue, Toscaanse bruiloft), en Wout Tielemans schreef de Vlaamse dialogen. De cast bestaat, naast bekende Nederlandse gezichten, ook uit gerenommeerde Vlaamse acteurs.

Complete castlijst

Aart Staartjes

Ad van Kempen

Bas Keijzer

Bianca Krijgsman

Daisy Van Praet

Frank Lammers

Gijs Scholten van Aschat

Hubert Fermin

Ingrid De Vos

Jamelia Sanda Nana

Janni Goslinga

Jasper Boeke

Joppe Degrijse

Lene Lanckriet

Loek Peters

Marie-Mae van Zuilen

Roos Dickmann

Ruurt de Maesschalck

Sadettin Kirmiziyuz

Serin Utlu

Susan Visser

Tom Audenaert

Tom van Dyck

Thomas Ryckewaert

 

 

 

 

 

 


Makers

·     Regie: Hans Herbots

·     Naar een idee van: Johan Nijenhuis

·     Scenario: Karin van der Meer en Maarten Lebens

·     Vlaamse dialogen: Wout Thielemans

·     Producenten: Joco Media (Ingmar Menning en Johan Nijenhuis) en Menuet (Dirk Impens)

·     Omroep: EO en VRT

·     Eindredacteur EO: Arnoud Bruinier

·     Adviseur Fictie Eén: Heidi Hermans


Als de dijken breken
is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van: EO, CoBO Fonds, VRT, Screen Flanders, Agentschap Ondernemen, de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
e. thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl
t. 06 53 69 01 85