tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
'No Rio e no Mar': een strijdkreet van vissersvrouwen

'No Rio e no Mar': een strijdkreet van vissersvrouwen

2Doc: No Rio e no Mar, dinsdag 19 juli om 22.40 uur, NPO 2

‘No rio e no mar!’ (Portugees voor ‘op de rivier en op zee!’) is de veelzeggende strijdkreet van de bewoners van het eiland Ilha de Maré in de Allerheiligenbaai in Brazilië. Het paradijs waar deze vissersgemeenschap woont, wordt bedreigd door de activiteiten van verschillende chemiebedrijven. Deze bedrijven winnen, gecontroleerd door de staat, gas en olie rond en op het eiland.

Het is een groot probleem in Brazilië: de visstand daalt met de dag en de wateren zijn verontreinigd. De chemiebedrijven boeken veel winst in de Allerheiligenbaai, maar daarvan vloeit nauwelijks iets terug naar de eilandbewoners. De omgeving van de eilandbewoners verslechterd steeds meer door de vervuilende omstandigheden. Gezondheid en verse vis komen daarmee steeds meer in het geding. De vissen en producten die nog overblijven zijn moeilijk verhandelbaar vanwege de vervuiling. Volgens de vissers doen zowel de overheid als de industrie weinig of niets aan deze verslechtende situatie.

Ongebreidelde vervuiling
Twee Braziliaanse vissersvrouwen van Ilha de Maré gaan de strijd aan. Nega, de denker, en Eliete, de activist, staan op. Hun protest krijgt meer vorm als twee wetenschappers zich met de zaak gaan bezighouden en bewijs verzamelen van de ongebreidelde vervuiling en de gevolgen daarvan. Nega en Eliete richten, samen met Marcos - vriend en jurist, een school voor visserskinderen en een Bond van Vissers op met de strijdkreet ‘No Rio en no Mar’.

De documentairemakers Floor Koomen en Jan Willem den Bok brengen op indringende wijze de strijd van deze eilandbewoners, die zich niet eens verbonden voelen met het land, in beeld. De documentaire speelt zich af in Brazilië, waar binnenkort de Olympische Spelen starten.

Download Foto's

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
M: 06 22 46 63 95
E: ilonka.van.heuden@remove-this.eo.nl