tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Online kinderseksshow voor €2,50

Online kinderseksshow voor €2,50

2Doc: Grenzeloos misbruikt, dinsdag 18 oktober, 22.55 uur op NPO 2

De documentaire Grenzeloos misbruikt vertelt het verhaal van de strijd tegen webcam kindersekstoerisme op de Filipijnen. Elke dag zijn er wereldwijd 750.000 mannen, waaronder ook Nederlanders, die online op zoek gaan naar live seksshows met minderjarigen, van soms twee jaar oud. De uitbaters (meestal familie of buren) ontvangen van de kijker €2,50 per show en €0,50 fooi per seksuele opdracht die online en live wordt verricht. De EO heeft zich de zaak aangetrokken en is achter een team gaan staan dat vanaf eind augustus 2015 undercover is gegaan om deze minderjarige meisjes te bevrijden.

Gedurende een periode van 17 maanden infiltreerde het team, bestaande uit filmmaker Jacco Groen en Belgische onderzoeksjournalist Peter Dupont, als eerste in netwerken van webcambordelen. Deze riskante onderneming werd van het begin tot het einde gefilmd en werd de grootste Filipijnse politieoperatie op het gebied van cyberseks ooit. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een chaotische inval met veel paniek en geschreeuw wat op de huid werd gefilmd.

De documentaire toont de complexiteit van de onderliggende economische en psychologische factoren, de internationale obstakels en mogelijke oplossingen. Grenzeloos misbruikt laat zien waarom deze miljardenindustrie snel groeit en onthult hoe cyberpedo’s hun slachtoffers vinden. Het onderzoekt de gevolgen voor de kinderen en onthult waarom er ondanks miljoenen cyberpedo’s wereldwijd slechts een handvol worden gearresteerd. Waarom is livestreaming zo moeilijk op te sporen en te vervolgen? Hoe actief zijn westerse politiediensten?

Grenzeloos misbruikt was een traumatiserende, levensbedreigende onderneming voor de makers. Hoe hebben ze de toekomst van de bevrijdde meisjes beïnvloed? Werden deze kinderen écht gered of vernietigde de politieoperaties enkel hun kwetsbare, verarmde gemeenschappen? Filmmaker Jacco Groen: “Het duurt een minuut om het leven van een kind te verwoesten, maar een eeuwigheid om een cyberpedoseksueel te veroordelen.”

Ilonka van Heusden
e. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl
t. 06 22 46 63 95