tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Ontdekkingsreis door het land van geloof en gevecht

Ontdekkingsreis door het land van geloof en gevecht

10, 17, 24 en 25 december 2014, 20.30 uur, NPO 1.

In het nieuwe EO-programma ‘De sterren van Bethlehem’ gaan zes bekende Nederlanders op zoek naar de betekenis van kerst. Ze reizen van Nazareth naar Bethlehem, de tocht die Jozef en de hoogzwangere Maria ruim 2000 jaar geleden hebben afgelegd. Sportpresentatrice Dione de Graaff, schrijver Kluun, actrice/presentatrice Victoria Koblenko, parlementair verslaggeefster Wouke van Scherrenburg, cabaretier Roué Verveer en presentator Filemon Wesselink bezoeken een groot aantal plaatsen in het land waar nog elke dag geschiedenis wordt geschreven.

De 350 kilometer lange reis door het Heilige Land heeft veel indruk gemaakt op de deelnemers. “Het was een verbluffende week”, vertelt Van Scherrenburg. “Op zo’n smalle strook land komen de wereldproblemen bij elkaar. Maar ondanks dat hebben we veel plezier gehad en gelachen.”

Historie, emoties en bijzondere verhalen

Het bijzondere reisgezelschap beleefde een intensieve week, waarin verschillende emoties elkaar in rap tempo afwisselden. Van het prachtige uitzicht over het gevarieerde Israëlische landschap tot persoonlijke, ontroerende verhalen en van pittige discussies over het christelijk geloof tot angst en verdriet over de huidige situatie van het land. Het is een trip vol historische hoogtepunten, spectaculaire locaties en bijzondere Bijbelverhalen.

Verwondering

De Bijbelse plaatsen, zoals het Meer van Galilea, de vallei van de Barmhartige Samaritaan, de Berg der Zaligsprekingen, de boom van Zacheüs en de stad Jeruzalem leidden bij de deelnemers meer dan eens tot verwondering. Ook ontstonden er, juist op die plaatsen, regelmatig discussies. Waar Filemon Wesselink en Kluun zochten naar verklaringen voor bijvoorbeeld de wonderen in de Bijbel, had Victoria Koblenko zich voorgenomen om zich niet teveel tot discussies te laten verleiden: “Geloof of wonderen zijn niet altijd te verklaren door feitelijkheden of rationale zaken. Ik wil ruimte laten zodat er misschien nog wel iets anders in kan sluipen.”

“Of je nu wel of niet gelooft, het gaat ergens over”, beschrijft Kluun de vierdelige roadmovie door Israël. ‘De sterren van Bethlehem’ wordt op 10, 17, 24 en 25 december uitgezonden op NPO1. 

Kijklink

Voor pers is het mogelijk de eerste aflevering van tevoren te bekijken, neem hiervoor contact op met Liesbeth Moret.

Contactpersoon pers

Liesbeth Moret
Adviseur communicatie & marketing a.i.
T: 06 200 182 67
E: liesbeth.moret@remove-this.eo.nl