tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Openhartig gesprek met kardinaal Eijk in EO-programma ‘Onderweg’

Openhartig gesprek met kardinaal Eijk in EO-programma ‘Onderweg’

Onderweg, zaterdag 8 oktober, 22.00 uur, NPO Radio 5

Hij is aartsbisschop van Utrecht en bekleedt sinds 2012 de één na hoogste ‘rang’ binnen de katholieke kerk: kardinaal Eijk. In het EO-radioprogramma ‘Onderweg’ een persoonlijk en openhartig gesprek over zijn ambt, zijn imago en het seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Willem Jacobus Eijk vervult al ruim dertig jaar een ambt binnen de katholieke kerk. In 1985 werd hij tot priester gewijd, daarna volgden functies als bisschop, aartsbisschop en – ruim vijf jaar geleden – kardinaal. De liefde voor Jezus ontstond al vroeg: tijdens een voorbereidingsles op de eerste communie raakte hij naar eigen zeggen ‘in vuur en vlam’. Eijk: “De manier waarop de juf over Jezus vertelde, met vuur en met een geweldige overtuigingskracht, raakte mij enorm. Die vonk is op mij overgeslagen. Ik ben in vuur en vlam geraakt door het geloof in Christus en dat is altijd gebleven.”

“Weet je dan niet…”
Eijk was 17 toen zijn moeder op 49-jarige leeftijd overleed. Ze was al twee jaar ziek en leed aan kanker. Dat zijn moeder dood kon gaan, drong niet tot hem door. “Ik hield totaal geen rekening met de mogelijkheid dat iemand van wie je zoveel houdt je zomaar kan ontvallen. Het besef kwam pas toen mijn zus tijdens het afwassen zei: ‘Weet je dan niet dat ze niet lang meer te leven heeft?’ Dat was voor mij een grote schok; een heel pijnlijk en moeilijk moment.”

“God was ook hier met mij”
In 2001 kreeg Eijk zelf te maken met ziekte: hij werd getroffen door een hersenbloeding en moest opnieuw leren spreken en lopen. “Voor de eerste keer in mijn leven was ik heel druk met mijn eigen eindigheid.” Het geloof bleek – ook onder die omstandigheden – een enorme steun. “Toen ik van het katholieke ziekenhuis naar de ‘neutrale’ revalidatie-instelling ging, was ik somber. Maar tijdens het intakegesprek ontving ik van het hoofd van de afdeling een kruisbeeld. Het was een cadeau van de Heer, waardoor ik wist dat God ook hier met mij was.”

Kille manager
De kardinaal wordt meer dan eens getypeerd als weinig empatisch, rigide en autoritair. Eijk herkent zich niet in dat beeld. “Het is wat mensen aan de buitenkant zien en wat ze interpreteren. In persoonlijk contact blijft van dat beeld vaak weinig over.” Toch begrijpt hij hoe het beeld is ontstaan: “Toen ik aantrad als aartsbisschop van Utrecht, stond ik voor de noodzaak om te reorganiseren; anders was het bisdom na 1,5 jaar failliet gegaan. Ik moest snel doortasten en snel besluiten nemen. Mensen in korte tijd meenemen in de ratio die daarachter zit, is lastig. Hierdoor ontstond het beeld van de kille manager.”

“We waren ontredderd”
De afgelopen jaren werd de katholieke kerk geconfronteerd met het seksueel misbruikschandaal. Eijk: “Wij waren in het begin ontredderd. We hebben moeten leren hoe we ermee moesten omgaan. Daarom hebben we als bisdomstaf op een gegeven moment een klinisch psycholoog uitgenodigd; een man die ervaring heeft met de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik. Hij heeft ons bijgepraat over wat een slachtoffer ondergaat. De dader is niet alleen seksueel binnen gekomen, maar ook in zijn geest.”

Het volledige gesprek van Elsbeth Gruteke met kardinaal Eijk is te horen in het EO-radioprogramma Onderweg. De uitzending is nu al te beluisteren via eo.nl/onderweg en wordt op zaterdag 8 oktober om 22.00 uur uitgezonden op NPO Radio 5.

Contactpersoon Pers

Linda van de Pol
e. linda.van.de.pol@remove-this.eo.nl
t. 06 21 59 04 41