tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Paul Witteman te gast in nieuw seizoen Adieu God?

Paul Witteman te gast in nieuw seizoen Adieu God?

Adieu God?, zondag 29 november, 23.35 uur, NPO 2

In een nieuw seizoen van het EO-programma ‘Adieu God?’ gaat Tijs van den Brink in gesprek met kerkverlaters. In dit seizoen de volgende gasten: Marion Pauw, Paul Witteman, Jan Siebelink, Arthur Japin, Typhoon, Jandino Asporaat en Pia Douwes. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? Het nieuwe seizoen is opgedeeld in twee delen: de eerste drie afleveringen worden uitgezonden in november 2015 en de overige vier afleveringen in januari en februari 2016. In de derde aflevering journalist en televisiepresentator Paul Witteman.

Tijs van de Brink ontmoet Paul Witteman in de katholieke kerk van Overveen, waar Paul als kleine jongen opgroeide en in het kerkkoor zong. “Ik had een goede stem en wilde graag meedoen. Mijn basisschool, de Aloysiusschool, was tegen de kerk aangebouwd. Als er een bruidsmis of uitvaartmis was, kwam de organist naar de klas, tikte tegen het raam en haalde de jongens op die mochten zingen. Na afloop kregen we een zak snoep. Zo houd je de mensen wel bij de kerk natuurlijk.”

Toen Paul op zijn vijftiende de baard in zijn keel kreeg en van het koor af ging, was zijn geloof ook direct verdwenen. “Mijn twijfel ontstond met name toen ik over de dood nadacht. Ik heb veel doden gezien en dat zag er niet uit of er een ziel naar boven opsteeg. Bij alle gevallen vond ik het heel treurig. Ik voelde ook woede over dat zoiets moest gebeuren.”

De slechte relatie met zijn oma bevestigde zijn idee dat er geen hiernamaals is. “Mijn oma pestte mij op een zeer onaangename manier. Als ze op mij paste en ik huilend vroeg wanneer mijn ouders thuis kwamen, zei ze: die komen nooit meer terug. Het idee dat zij naar de hemel zou gaan, vond ik zo absurd.”

Met zijn broer Frans, die heel gelovig was, deelde hij liefde voor de muziek. Regelmatig gingen ze samen naar de St. Janskerk in Haarlem waar organist Albert de Klerk speelde. “Na de mis improviseerde hij altijd. Dan zaten we met z’n tweeën te luisteren.”

Als zijn broer ziek wordt, doet Paul iets bijzonders. “Ik heb Albert gevraagd te improviseren op een thema dat door Frans was aangedragen. Dat heb ik opgenomen met een bandrecorder, zodat hij in het ziekenhuis kon luisteren. Ik denk dat dit hem heeft gesterkt in het idee dat er leven na de dood is.”

Paul heeft er moeite mee als mensen uit zijn professionele omgeving of vriendenkring tot bekering komen. Zou Tijs op de redactie van Pauw en Witteman kunnen werken? U hoort het antwoord, én tot slot een opmerkelijke ontboezeming, in deze nieuwe aflevering van Adieu God?

Download foto's

Website

Contactpersoon pers

Thamar Nelissen
T (035) 647 47 02
M 06 13 07 85 80
E thamar.nelissen@remove-this.eo.nl