tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Prix Jeunesse én Gender Equity Prize voor jeugddocumentaire ‘Hoe Ky Niels werd’

Prix Jeunesse én Gender Equity Prize voor jeugddocumentaire ‘Hoe Ky Niels werd’

Vanavond is de jeugddocumentaire Hoe Ky Niels werd op het belangrijkste internationale festival voor jeugdtelevisie beloond met twee prijzen: de Prix Jeunesse in de categorie non-fictie voor kinderen van 11 tot 15 jaar en de Gender Equity Prize. De film die deel uitmaakt van de IKON-serie Mensjesrechten gaat over het leven van Niels die is geboren als meisje maar als jongen verder wil gaan.

“Winnen als beste programma is fantastisch en de Gender Equity Prize onderstreept ook nog eens dat het echt gelukt is om kinderen te bereiken met een heel belangrijk thema. Het verhaal van Niels verdient het om gezien te worden door nog veel meer kinderen. De film gaat namelijk over de zoektocht en het recht om jezelf te mogen zijn,” zegt Saskia Wielinga, eindredacteur bij de Evangelische Omroep waar de serie Mensjesrechten na het verdwijnen van de IKON is voortgezet. “Alle lof voor Niels die zo open zijn verhaal vertelt, en voor Els van Driel die deze prachtige documentaire zo integer regisseerde.”
 
Al eerder in de prijzen

De Prix Jeunesse is niet de eerste prijs voor Hoe Ky Niels werd. Al eerder won de jeugddocumentaire een Rockie Award op het Banff World Media Festival in Canada. In de afgelopen jaren viel Mensjesrechten vaker in de prijzen op nationale en internationale festivals. De serie geeft kinderen een stem die anders veelal niet gehoord wordt. Het zijn kleine verhalen over grote thema’s, gebaseerd op de 52 rechten van het kind, zoals omschreven in het Verenigde Naties Kinderrechtenverdrag.

Beeldmateriaal

Foto: Regisseur Els van Driel en EO-Eindredacteur Saskia Wielinga

Bekijk hier de documentaire Hoe Ky Niels werd.

Ter ere van de award wordt de documentaire op zondag 29 mei herhaald om 16.50 uur op Zapp (NPO 3).

 

 

Contactpersoon pers

Thimo den Hartog
Communicatieadviseur
T: 06 53 69 01 85
E: thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl