tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Rijksrecherche: "Schietende agent altijd verdachte"

Rijksrecherche: "Schietende agent altijd verdachte"

Dit is de Dag Reportage, zaterdag 14 februari, 21.15 uur, NPO 2

Iedere politieagent die een persoon heeft uitgeschakeld met zijn dienstwapen moet als verdachte worden beschouwd. Dat zegt Henk Hummel, plaatsvervangend directeur van de Rijksrecherche in 'Dit is de Dag Reportage' van de Evangelische Omroep. Nu worden politieschutters na een incident in veel gevallen als getuige verhoord. Maar de Rijksrecherche wil iedere politieschutter als verdachte kunnen aanmerken. Het pleidooi van de Rijksrecherche valt slecht bij Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie.

Nederlandse politieagenten hebben het afgelopen jaar 33 keer een verdachte uitgeschakeld met hun vuurwapen. In Dit is de Dag Reportage praten agenten voor het eerst over hun rol bij schietincidenten en over hun ervaringen met de Rijksrecherche die in beeld komt na een schietpartij. Rijksrechercheurs hebben de taak uit te zoeken of de betrokken agent de verdachte terecht heeft neer- of doodgeschoten. Hummel van de Rijksrecherche: "Vanuit ons werk bekeken zou iedere politieambtenaar de status van verdachte moeten hebben, omdat er toch een strafbaar feit gepleegd zou kunnen zijn. Dan zijn alle rollen duidelijk, dan zijn onze bevoegdheden duidelijk en ook de rechten van de politieambtenaar heel duidelijk.

De Korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, is het volstrekt oneens met het pleidooi van de Rijksrecherche. Hij stelt juist dat agenten in geen enkel geval meer als verdachte moeten worden aangemerkt als ze geweld gebruiken bij de uitoefening van hun vak. "De politieman is geen crimineel maar juist bezig met de beveiliging van de samenleving. Er moet een wijziging van de wet komen waarin uiteraard wel de verantwoordingsplicht en de onderzoeksplicht blijven, maar die wel uitgaat van datgene wat we van een politieman vragen."

Bekijk ook het internetverhaal dat bij deze aflevering is gemaakt.

Contactpersoon Pers

Voor meer informatie over de uitzending van Dit is de Dag Reportage kunt u terecht bij:

Tim van den Brink
E. tim.van.den.brink@remove-this.eo.nl
M. 06- 22 40 82 21

Melliena Beckmann
E. melliena.beckmann@remove-this.eo.nl
M. 06- 10 94 64 23