tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Rob Kamphues in Adieu God?: "Ik dacht dat ik de nieuwe Jezus was"

Rob Kamphues in Adieu God?: "Ik dacht dat ik de nieuwe Jezus was"

Adieu God?, zondag 19 april 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de zevende aflevering cabaretier en televisiepresentator Rob Kamphues die denkt dat hij nooit echt geloofd heeft dat er een God bestaat. "Misschien wel zoals ik ooit ook geloofde dat Batman bestond."

Toen de cabaretier en televisiepresentator zeven jaar oud was, geloofde hij dat hij wel eens de nieuwe Jezus zou kunnen zijn. Zijn godsdienstleraar had tegen de klas gezegd dat Jezus terug zou komen op aarde in de gedaante van een heel gewoon jongetje. Maar na een tijdje vertelde een andere misdienaar dat hij dacht dat híj de nieuwe Jezus was. "Dat was er één te veel in het dorp", aldus Kamphues. "Ik was sowieso geen goede Jezus geweest. Ik heb een veel te groot ego!"

"We moeten er zelf iets van maken"
Rob Kamphues vindt dat het tijd is dat God, als Hij bestaat, toegeeft dat Hij niet volmaakt is. "Dan doet het er ook niet meer toe of Hij wel of niet bestaat. Het geeft ons de opdracht om er zelf iets van te maken, ervoor te zorgen dat de wereld nog een beetje fatsoenlijk reilt en zeilt."

Toneelstukje
Met de katholieke kerk heeft Rob, net als zijn ouders, helemaal niets meer. "Mijn ouders waren dit toneelstukje nog eerder zat dan ik!" Toen de pastoor de ouders van de jonge Rob kwam vertellen dat er meer kinderen moesten komen, was het klaar. "Toen heeft mijn vader de pastoor het huis uit geflikkerd en tegen ons gezegd: 'Jullie hoeven niet meer naar de kerk!'"

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl