tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Ruud de Wild in Adieu God?: "Ik vond de kerk doodeng"

Ruud de Wild in Adieu God?: "Ik vond de kerk doodeng"

Adieu God?, zondag 10 mei 2015, 23.30 uur, NPO2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? Radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild vertelt in 'Adieu God?' over de vragen die hij had willen stellen aan het sterfbed van zijn vader, die rond de jaarwisseling overleed. "Mijn vader was de allerleukste opa voor mijn kinderen, maar een moeilijke vader voor mij."

Tijdens de jeugd van Ruud draaide alles in huis om het geloof. Het gezin ging naar een kleine afgesplitste gemeente. "Een doe-het-zelf kerk; het was een rommelig zooitje. Ik vond het doodeng. Het ging altijd over doem en het einde der tijden." Beelden waren thuis verboden, zelfs kerstbomen waren taboe en met Sinterklaas mocht Ruud van zijn ouders niet naar school. Later ging het gezin naar een Pinkstergemeente, wat Ruud zo mogelijk nog enger vond. "Mensen spraken daar in tongen, alsof iemand in trance raakte en een Hebreeuwse TomTom ging nadoen. Het zou strafbaar moeten zijn om je kinderen naar zo'n kerk mee te nemen."

Keerpunt
Op zijn vijftiende hield Ruud het thuis niet langer uit en liep hij weg. Hij ging nooit meer naar de kerk, werd een bekende radio-dj, maar de angst voor het einde van de wereld verdween niet. Een keerpunt in zijn leven was de moord op Pim Fortuyn in 2002. Dat hij daarna jaren van slag was, kwam niet zozeer doordat Fortuyn stierf in de armen van De Wild. "Die moord had niets met mij te maken. Daar denk je duizend keer aan en dan ebt het weg."

"Ik kon nergens schuilen"
Het was de confrontatie met de angsten uit zijn jeugd die hem in de periode na de moord dreven in de richting van zelfmoord. "Ik was zo bang, dat ik beleefde dat ik uit mijn lichaam trad. Ik heb zo hard gegild dat ik dagen mijn stem kwijt was. Ik dacht echt: nu word ik gehaald door satan." In de periode die volgde, wist hij de angst die hem sinds zijn jeugd achtervolgde achter zich te laten. "Toen ik jong was en bang kon ik nergens schuilen. Ik heb overal gezocht naar veiligheid."

Flirt met katholicisme
Ruud heeft het geloof nu achter zich gelaten, maar het komt nog regelmatig terug in zijn schilderijen. Een tatoeage van Maria op zijn arm is een getuige van een flirt met het katholicisme. "Ik had in een katholiek gezin op moeten groeien. Dan was er misschien wel iets blijven hangen."

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Foto

Foto Adieu God met Ruud de Wild

Onderschrift: Tijs van de Brink en Ruud de Wild. [Nachtzon Media]

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl