tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Schoolgijzelaar Bovensmilde Tom Polnaija in De Verandering

Schoolgijzelaar Bovensmilde Tom Polnaija in De Verandering

Zaterdag 19 september, 18.25 uur, NPO 2

Mei 1977: vier Molukse jongemannen stormen een lagere school in het Drentse Bovensmilde binnen en gijzelen 105 leerlingen en vijf leerkrachten. Op hetzelfde moment wordt er in het nabij gelegen De Punt ook een trein gekaapt. Nederland is geschokt en wekenlang beheerst deze gebeurtenis het internationale nieuws. Één van de mannen die de school in gijzeling hield is Tom Polnaija. In De Verandering vertelt Tom Polnaija aan presentator Kefah Allush wat er sinds de kaping in zijn leven is gebeurd. Ook slachtoffers van toen vertellen hun verhaal en één van hen denkt er over of ze Tom wil ontmoeten. Wie staat er dan voor haar: de woeste kaper van uit 1977 of een totaal ander mens?

Toen Tom na de gijzeling in de gevangenis kwam ging het tot kwaad van erger. Hij haatte blanke mensen en werd langzaam maar zeker een agressieve crimineel. Zijn omgeving was bang voor hem. Dan komt hij in aanraking met het geloof en met vallen en opstaan verandert niet alleen zijn leven. Dan groeit ook het besef dat hij de leerlingen en leerkrachten die hij in 1977 in gijzeling hield vreselijke trauma’s heeft bezorgd. Sindsdien reist hij rond, op zoek naar verzoening en vergeving. Tom vertelt zijn eigen verhaal, en ontmoet een vrouw die als klein meisje werd gegijzeld in Bovensmilde.

De Verandering
In De Verandering volgt presentator Kefah Allush mensen die door het geloof in God zijn veranderd. En is er een ontmoeting met zijn of haar omgeving om deze levensverandering eerlijk en voor het eerst te bespreken. In deze confronterende serie worden dan ook de vaak gevoelige geloofsgesprekken gevoerd die uit ongemakkelijkheid vooralsnog onder het tapijt bleven.

 

Contactpersoon Pers

Geertine Zwijnenburg
T 06 15 39 99 33
E geertine.zwijnenburg@remove-this.eo.nl