tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Schrijver Kluun in vierde aflevering 'Adieu God?'

Schrijver Kluun in vierde aflevering 'Adieu God?'

Adieu God?, zondag 22 maart 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de vierde aflevering schrijver Kluun die als tienjarig jongetje regelmatig bad en daarmee stopte toen hij een jaar of vijftien was. Toen Kluun op zijn 33e te horen kreeg dat zijn vrouw borstkanker had, zocht hij opnieuw contact met God.

Als kind bad Kluun, een pseudoniem van Raymond van de Klundert, vooral voor heel concrete zaken, zoals een overwinning voor Willem II of sneeuw in de winter. Toen hij jaren later te horen kreeg dat zijn vrouw borstkanker had, bad hij vooral uit wanhoop en niet uit geloof in God. "Dan probeer je alles te doen om haar weer gezond te laten worden." De schrijver en zijn vrouw raakten er tijdens haar ziekte van overtuigd dat er iets was na de dood. Die overtuiging is volgens Kluun ook een soort emotioneel zelfbehoud. "Het is gewoon onverteerbaar om te denken dat iemand waar je zo van houdt er niet meer is."

"Op wiskundigen na haat ik alle mensen die zeggen het zeker te weten"
Het sterke geloof dat hij na de dood van zijn vrouw had, is in de loop der jaren afgezwakt. Hij sluit echter het bestaan van een leven na de dood of een God nog steeds niet uit. Kluun: "Op wiskundigen na, haat ik alle mensen die zeggen het zeker te weten, gelovigen net zo goed als atheïsten."

Goed mens zijn
"Ik geloof in Bruce Springsteen", grapt Kluun. "Wat er bij zijn concerten gebeurt, is mooier dan wat er in een kerk gebeurt." Volgens Springsteen moet je gewoon je best doen een goed mens te zijn. Dat is alles waar je volgens Kluun voor moet staan. "Als je geloof je inspireert om een goed mens te zijn, heeft het geloof zijn doel al gehad."

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon aan de 'keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Foto

Download foto van Adieu God?

Onderschrift: Tijs van den Brink en Kluun. [Nachtzon Media]

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl