tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Strijd om bestaansrecht na vergeten genocide

Strijd om bestaansrecht na vergeten genocide

2Doc Sayfo: de vergeten genocide, woensdag 22 april, 23.00 uur, NPO 2

De Holocaust, de genocide in Rwanda en de Armeense genocide... De geschiedenisboeken staan vol met vreselijke verhalen over massamoorden in diverse landen - ver weg en dichtbij. Deze maand is het honderd jaar geleden dat het Aramese volk door een genocide van Turkse zijde op een haar na werd uitgeroeid. Tijdens deze volkerenmoord in 1915, die vaak ten onrechte wordt verward met de Armeense genocide, werd bijna 70 procent van de Arameeërs meedogenloos vermoord.

Voor de EO-documentaire 'Sayfo: een vergeten genocide' verdiepten filmmakers Hans Busstra en Joris Postema zich in de geschiedenis van dit christelijke volk. Ze spraken met diverse Arameeërs die hun herinneringen aan de verschrikkelijke moordpartij delen om zo de geschiedenis van het eeuwenoude volk levend te houden. Het resultaat is een ontroerend en zorgwekkend portret van een belangrijk volk dat dreigt te verdwijnen.

Drager van het christelijk geloof
Het Aramese volk is een volk zonder staat. De Arameeërs moesten overleven te midden van strijdende grootmachten. Toch drukte het inmiddels 3000 jaar oude volk als minderheid een grote stempel op de taal en cultuur in het Midden Oosten. De Aramese taal werd gesproken door Jezus en Zijn generatiegenoten en het Aramese volk was eeuwenlang de drager van het christelijk geloof in het Midden Oosten. In 1915 - door de Arameeërs betekenisvol 'ie shato du Sayfo' (het jaar van de zwaard) genoemd - werd het oude christelijke volk echter op gruwelijke wijze vernietigd. Deze Aramese genocide is bij veel mensen onbekend. Het verhaal over de gruwelijkheden die zich honderd jaar geleden afspeelden, is verwaarloosd.

Strijd voor erkenning
Sinds de genocide leeft het volk voor een belangrijk deel in ballingschap. Een groot deel van de Arameeërs leeft in Nederland en Zweden, waar zij strijden voor erkenning. De president van het landloze volk, Johny Messo, zet zich onvermoeibaar in voor zijn volk en reist de wereld rond om de belangen van zijn volk onder de aandacht te brengen. Zijn volksgenoten strijden in het geweld van IS en anderen in het Midden Oosten (onder andere Oost-Turkije) om het hoofd boven water te houden.

In het indrukwekkende portret over een bijna vergeten volk spreken Johny Messo en andere Arameeërs over de heftige geschiedenis en de zorgwekkende toekomst van hun volk en cultuur.

De documentaire 'Sayfo: een vergeten genocide' wordt op woensdag 22 april om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2.

Contactpersoon Pers

Ilonka van Heusden
T. 06 22 46 63 95
E. ilonka.van.heusden@remove-this.eo.nl