tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Strijd om leven, dood en een zeeslak in 2Doc: Between the devil and the deep

Strijd om leven, dood en een zeeslak in 2Doc: Between the devil and the deep

Dinsdag 5 april 2016 om 22:55 uur op NPO 2

Een indringende en poëtische film over een bedreigde traditionele vissersgemeenschap in Zuid-Afrika. Filmmaker Heinrich Dahms neemt de kijker mee in spectaculaire onderwaterscènes, het venijnige kat-en-muisspel tussen politie en vissers op open zee en de persoonlijke verhalen uit een gemeenschap die het hoofd boven water probeert te houden.

Hawston is een traditionele, godsdienstige vissersgemeenschap bij de Overbergkust ten oosten van Kaapstad. De gemengde bevolking bestaat uit afstammelingen van de Khoisan, de oorspronkelijke bewoners, en nazaten van Nederlandse kolonisten die een zangerig oud- Hollands spreken. De ruige, pittoreske kust is ook de paaigrond van de perlemoen of abalone, een bedreigde zeeslak. De inwoners van Hawston vinden echter dat zij het onvervreemdbare, eeuwenoude recht hebben om de natuurlijke bronnen te benutten die ‘God hen gaf’.

Vanwege een lange recessie, overbevissing, milieuwetgeving en schaarste aan werk heeft de gemeenschap zich toegelegd op perlemoenstroperij om te overleven. De Zuid-Afrikaanse regering heeft een embargo en shoot-to-kill beleid ingesteld om de perlemoen, die in China als delicatesse en lustopwekker geldt, voor uitsterven te behoeden. Het resultaat is dat in de illegale perlemoenhandel miljoenen dollars omgaan. De zwarte markt wordt gerund door Chinese misdaadsyndicaten, corrupte ambtenaren en lokale bendes die de geliefde zeeslak leveren in ruil voor drugs en wapens. De effecten van het drugsgebruik en geweld verscheuren de gemeenschap van Hawston. Perlemoen staat inmiddels symbool voor de gevaren die de bevolking van buitenaf bedreigen en levens van binnenuit verwoesten. De grote vraag is wie het meest wordt bedreigd: de perlemoen of Hawstons unieke gemeenschap?

In Between the devil and the deep zitten drie persoonlijke verhalen verweven.
Over Sherman, een charismatische avonturier die zijn best doet te voldoen aan de eisen van zijn vrouw en hun dure leventje. Hij houdt van de adrenaline, het vele geld en de achtervolgingen door de politie op open zee.
En Staggie en Ellen die opnieuw een zoontje krijgen, vier jaar nadat hun eerste kind aan wiegendood is overleden. Als gevolg van het tragische verlies is Staggie, een kleine perlemoenstroper en voormalige gangster, verslaafd geraakt aan crystal meth. Ellen zorgt voor hun twee kindje, rouwt over een liefde die is doodgebloed en zoekt uitweg uit de uitzichtloze situatie.
Tim en Genie zoeken naar gerechtigheid. Achttien jaar geleden is hun zoon Steven, ook perlemoenstroper, door de politie is vermoord. Maar in de Zuid-Afrikaanse samenleving gelden gekleurde mensen ook na de afschaffing van de Apartheid als tweederangs burgers.

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
Mobiel: 06 - 53 69 01 85
E-mail: thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl