tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Typhoon: “Religie en geloof zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie”

Typhoon: “Religie en geloof zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie”

Adieu God? met Typhoon, zondag 25 september om 23.39 op NPO 2

Aankomende zondag ontmoet Tijs van den Brink in Adieu God? rapper en zanger Typhoon. Hij is een bijzondere gast in het vertrouwde EO-programma. Hoewel Tijs vaak mensen ontmoet die niet meer zoveel hebben met God, bracht de christelijk opgevoede Typhoon op zijn laatste album maar liefst drie gebeden uit. Op welke manier gaat Typhoon om met de God uit zijn jeugd? En hoe geeft hij invulling aan religie en geloof?

Als deel van het enige Surinaamse gezin in het Veluwse dorp ’t Harde, was Typhoon al een buitenbeentje, maar zijn ambitie om dominee te worden en zijn neiging om door te vragen maakten hem helemaal anders dan de meeste leeftijdsgenoten. De kerk en het dogmatische christendom heeft hij achter zich gelaten in zijn zoektocht naar wat wezenlijk belangrijk voor hem is, maar hij blijft als een dominee doorgeven wat hij ontdekt. Typhoon: “Ik was enorm aan het struggelen met het woord God, want ik vond dat mensen het woord verkracht hebben. Dus ik had moeite met het woord ‘God’ om het zo te noemen. Maar je moet het een naam geven en ik noem God gewoon God en soms lieve Lieve en God kan wat mij betreft ook een vrouw zijn. Ik heb een hele eigen invulling eraan gegeven.”

Typhoon praat met Tijs van den Brink over waar het misging in zijn relatie met de kerk en over het geloof en de liefde die hem nu drijft. “We zijn opgevoed, ook vanuit het christendom, dat schuld en zonde inherent zijn aan ons mens-zijn. En ik vind het heftig dat je kinderen grootbrengt met het idee dat je iets anders nodig hebt om tot verlichting te komen,” vertelt Typhoon. “Je bent zondig, dus eigenlijk ben je zelf niet goed genoeg. Weet je wat voor een impact dat heeft op een mens?”

Een eigen gebed
“Op een gegeven moment voelde ik dat het niet meer mijn geloof was; de dogma’s, de manier waarop mensen met elkaar omgaan in naam van diezelfde God. Een God  die ik als mijn vriend beschouw en Liefde noem. Jezus heeft het volk het Onze Vader geleerd, zo’n tweeduizend jaar geleden, dus ik dacht na over mijn eigen gebed. Hoe zou ik dat zelf invullen? Ik begon te schrijven en het vloeide eruit:

Gezegend zijn de hemellichamen
Heer, zuiver m'n lichaam
Reinig mijn ziel
Ontgiftig mijn geest
Schijn licht in m’n bovenkamer”

 

Adieu God? met Typhoon, zondag 25 september om 23.39 op NPO 2

Contactpersoon pers:

Judith Vernooij

T: 06 11 03 55 47
E: judith.vernooij@remove-this.eo.nl