tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Verslaggevers met Down onderzoeken hun onzekere toekomst

Verslaggevers met Down onderzoeken hun onzekere toekomst

EO-programma ‘De Laatste Downer’ vanaf woensdag 16 maart op NPO 2, 20.30 uur

Twee verslaggevers met het syndroom van Down onderzoeken of zij nog een toekomst voor zichzelf zien in ons land. In het nieuwe EO-programma 'De Laatste Downer' speuren special reporters Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman naar de nieuwste mogelijkheden om het syndroom van Down vroegtijdig op te sporen. En ze vragen zich af wat daar de gevolgen van zijn. Want als het steeds eenvoudiger wordt om hun afwijking op te sporen, zullen er in ons land dan steeds minder Downers zoals Sjoerd en Eveline geboren worden?

Dit voorjaar neemt de politiek een beslissing over de zogenoemde NIPT-test (Niet-Invasieve Prenatale Test). Deze test is nu nog voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met Down. Naar alle verwachting zal minister Schippers van Volksgezondheid dit jaar beslissen de test breed aan te bieden. Tegenstanders zien hierin het gevaar dat er steeds minder Downers geboren zullen worden. En de acceptatie van mensen met Down zal afnemen. Maar klopt dit ook?

Om een antwoord op die vraag te vinden starten in 'De Laatste Downer' Eveline Kamperman en Sjoerd Fleur onder leiding van presentator Jos de Jager een journalistieke speurtocht. Zal zo’n breed ingevoerde test inderdaad leiden tot minder kinderen met Down? Volgt ons land het Deense voorbeeld waar al gesproken wordt over het uitsterven van het Down-syndroom? Blijft er in onze samenleving waarin alles perfect moet zijn nog ruimte voor ‘imperfecte’ mensen? En wat kosten Downers eigenlijk? Blijven we bereid dat met elkaar te betalen, ook als de afwijking zo makkelijk op te sporen en in principe dus te voorkomen is? En kunnen Downers niet veel meer betekenen voor de samenleving door bijvoorbeeld betaald werk te verrichten?

De vierdelige serie 'De Laatste Downer' wordt vanaf 16 maart elke woensdag uitgezonden door de Evangelische Omroep op NPO 2 om 20.30 uur.

Meer informatie? Kijk op eo.nl/delaatstedowner

Download Foto's

Foto's 'De Laatste Downer'

Beeld: Ruben Timman / EO

Contactpersoon Pers

Liesbeth Moret
E. liesbeth.moret@remove-this.eo.nl
T. 06 200 182 67