tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Welke prijs betalen de Verenigde Staten voor hun vrijheid?

Welke prijs betalen de Verenigde Staten voor hun vrijheid?

Varia Americana - In de voetsporen van Abraham Kuyper, vanaf 11 mei elke woensdag om 20.25 uur, NPO 2

In de voetsporen van één van de meest invloedrijke staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, Abraham Kuyper, maken we een reis door de Verenigde Staten. In de eerste aflevering arriveert historicus George Harinck in New York. Terwijl Kuyper in Amerika was tijdens de verkiezingen van een nieuw congres, is Harinck in Amerika in het jaar van de presidentsverkiezingen.

George Harinck bezoekt in de eerste aflevering een politieke rally van Donald Trump. Kuyper bewonderde Amerika om de vrijheid, dat beschrijft hij in zijn boek ‘Varia Americana’. Maar wat is de prijs van die vrijheid? En welke thema’s die Kuyper destijds beschreef, zien we terug tijdens de huidige presidentsverkiezingen? Verkiezingen waarbij de wapendiscussie een belangrijke rol speelt. Er zijn in de VS duizenden dodelijke schietincidenten per jaar. Zoals in Sandy Hook, waarbij een basisschool op 14 december 2012 twintig kinderen en zes volwassenen om het leven kwamen door een schietpartij.

“Ik heb het heel lang heel moeilijk gehad omdat mijn leerlingen en ik nog leefden. Omdat het zo onredelijk is en was. Totdat ik besefte dat ik me niet meer moest richten op het waarom. Dat ik daar nooit antwoord op zou krijgen. Wat ik wel weet, is dat het overduidelijk is dat er iets moet gebeuren in de VS”, aldus Kaitlin Roig-de Bellis, de leerkracht van de Sandy Hook basisschool die de 15 kinderen van haar klas wist te redden.

Immigranten, schietpartijen en racisme
In vier afleveringen neemt historicus George Harinck de kijker mee in de thema’s die Kuyper destijds beschreef en duikt hij in de presidentsverkiezingen van nu. Immigranten, schietpartijen en racisme. Welke plek hebben deze onderwerpen in de presidentsverkiezingen en in de Amerikaanse maatschappij van vandaag? Presentator en historicus George Harinck en documentairemakers Martin Maat en Hans Hermans doen in de vierdelige documentaireserie onderzoek met het reisverslag 'Varia Americana' van Kuyper als uitgangspunt. Velen zullen Harinck kennen van de documentaireserie Om de Oude Wereldzee van vorig jaar.

Fragment aflevering 1 - Verleden en heden

Afleveringsinformatie

Aflevering 2 - Ruimte voor immigranten
Na zijn bezoek aan New York reist Kuyper door naar Michigan en Chicago. We volgen hem in zijn voetsporen. Kuyper bezocht er destijds religieuze ballingen uit Nederland. 120 jaar later wordt het land opnieuw geconfronteerd met vluchtelingen. Maar waar Amerika in Kuypers tijd open stond voor immigranten, is het klimaat onder druk van terroristische aanslagen aanzienlijk verkild. George Harinck bezoekt een verkiezingsbijeenkomst waar hij de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz ontmoet. In Chicago maakt George kennis met Ceasefire, een organisatie die zich inzet om geweld uit de samenleving te verdrijven.

Aflevering 3 - Nederland in Amerika
In de derde aflevering brengt George Harinck een bezoek aan Pella in Iowa, een echt Nederlands stadje. De gebroeders Bandstra produceren op hun boerenbedrijf ‘Hollandse’ kaas voor de Amerikaanse markt. Ook ontmoet Harinck in Iowa gay wedding planner Scott. Hij begeleidt homostellen bij de voorbereiding van hun huwelijk. Samen met Scott bezoekt Harinck een politieke rally van Hillary Clinton, waar Bill Clinton spreekt.

Aflevering 4 - Daklozen op steenworp afstand
In Princeton ontmoet George studente Imani Thorton. Deze jonge studente maakt zich boos over racisme op de universiteit. Ook Kuyper’s opvattingen over de zwarte bevolking zijn er omstreden. 120 jaar later leidt het racisme door de politie van Baltimore tot ongekende rellen in de stad. JC Faulk is activist en werkt in de achterstandswijken in Baltimore. JC wil Baltimore weer opbouwen en mensen samenbrengen. Maar voor de slachtoffers van politiegeweld is de strijd nog lang niet voorbij en hun schreeuw om rechtvaardigheid vindt nog geen weerklank. George Harinck eindigt zijn reis in Washington, waar daklozen op steenworp afstand van het Witte Huis in tentjes op straat leven. Hoe zit het met de zorg voor zwakkeren en daklozen in de VS? En hoe zien zij de toekomst van hun land?

Noot voor de redactie

Bent u benieuwd naar de eerste twee afleveringen? Een zichtlink is aan te vragen via cornelis.vlot@remove-this.eo.nl.

Martin Maat en Hans Hermans produceren sinds 1995 programma’s en documentaires voor de Nederlandse Publieke Omroep, zoals ‘Justice for Sergei’ (2010), ‘Het proces Wilders’ (2011) en ‘Om de Oude Wereldzee’ (2015).
George Harinck is historicus en publiceerde onder meer het boek ‘Mijn reis was geboden’: een verzameling van verhalen over de reis van Kuyper naar Amerika, welke leidend waren in het maken van Varia Americana.

Contactpersoon Pers

Cornelis Vlot
M. 06 21 57 31 27
E. cornelis.vlot@remove-this.eo.nl