tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Wereldpremière voor Nederlandse familiefilm 'Toen mijn vader een struik werd' op Toronto International Film Festival

Wereldpremière voor Nederlandse familiefilm 'Toen mijn vader een struik werd' op Toronto International Film Festival

De Nederlandse familiefilm 'Toen mijn vader een struik werd' is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF). De film wordt geproduceerd door het Nederlands productiebedrijf Lemming Film in coproductie met (onder andere) de EO. De speelfilm, van regisseur Nicole van Kilsdonk, beleeft haar wereldpremière op het gerenommeerde filmfestival in Canada en zal begin 2017 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. 'Toen mijn vader een struik werd' is gebaseerd op het gelijknamige boek van bekroond schrijfster Joke van Leeuwen (Iep!) en vertelt een prachtig en schrijnend verhaal over een land in oorlog, door de ogen van een meisje dat grip probeert te krijgen op een losgeslagen wereld.

De film vertelt het verhaal van de tienjarige Toda. Zij woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Toda weet alles wat er te weten valt over taartjes en gebak en is gek op de trompetmuziek van haar vader. Maar op een dag verandert alles: Toda’s vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen. Toda begint aan een avontuurlijke en spannende reis naar het buurland, waar haar moeder leeft en waar het veilig is. Onderweg ontmoet ze de meest vreemde volwassenen, komt ze in absurde situaties terecht en maakt ze een nieuwe vriend. Toda is een meisje dat niet snel opgeeft, maar zal ze haar moeder ook vinden?

Nicole van Kilsdonk (regisseur): “Het verhaal van 'Toen mijn vader een struik werd' vertelt op een prachtige manier een groot en zwaar gegeven: vluchten voor oorlog - vanuit het perspectief van een kind – vol met absurdisme, bizarre humor en ernst. Verhalen die we dagelijks lezen en horen uit alle delen van de wereld. Bizar genoeg is dit gegeven, gedurende het maakproces van de film, meer realiteit geworden en dichterbij huis gekomen, dan we konden vermoeden.”

De film zal begin 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Cast

Toda wordt gespeeld door het jonge acteertalent Celeste Holsheimer.
De cast bestaat verder o.a. uit Noortje Herlaar, Teun Kuilboer, Susan Visser, Anneke Blok en Matsen Montsma.

Makers

  • Scenario: Maureen Versprille, Nicole van Kilsdonk
  • Regie: Nicole van Kilsdonk (Patatje Oorlog, Ventoux, Hoe overleef ik mezelf)
  • Productie: Lemming Film (Kikkerdril , Iep!, Bloed, zweet & tranen )
  • In coproductie met: Evangelische Omroep, Nukleus Film (HR), A Private View (BE) en Minds Meet (BE).


De opnames hebben plaatsgevonden in Kroatië. 'Toen mijn vader een struik werd'  is gesteund door het Nederlands Film Fonds, the Netherlands Film Production Incentive, CoBO, Eurimages, VAF, MEDIA Creative Europe en kreeg de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en de Croatian Production Incentive Programme.

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
e. thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl
t. 06 53 69 01 85