tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Wilfred Genee in Adieu God?: 'Ik denk dat kracht uit jezelf moet komen'

Wilfred Genee in Adieu God?: 'Ik denk dat kracht uit jezelf moet komen'

Adieu God?, zondag 5 april 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de vijfde aflevering sportpresentator Wilfred Genee die bang is om zijn ouders te kwetsen, maar tegelijkertijd weinig begrijpt van hun geloof in God. "Weet je waarom ik hier eigenlijk niet wil zijn? Ik weet wat het geloof voor mijn ouders betekent."

Genee groeit op in een katholiek gezin in Friesland. Tot zijn zestiende gaat de jonge Wilfred mee naar de kerk, maar vooral omdat zijn ouders dat willen. Hij gebruikt zijn huiswerk regelmatig als smoes om niet mee te hoeven. "Ik vond mezelf nogal hypocriet, want ik bad dan wel weer voor een lastig tentamen." De ouders van Wilfred Genee gaan nog iedere week naar de kerk. "Vooral voor mijn moeder is het geloof heel belangrijk", vertelt de 47-jarige presentator.

Schuldgevoel
In de kerk werd volgens Genee erg veel nadruk gelegd op schuld. "Je moest je altijd overal schuldig over voelen; dat werd er zo ingeprent!" Hij heeft nog steeds last van dat schuldgevoel. "Je moet oppassen dat je geweten niet doorslaat, dan ga je je overal schuldig over voelen. Daar heb ik wel eens last van gehad."

"Ik denk dat kracht uit jezelf moet komen"
Wilfred Genee vindt het een vorm van gemakzucht als je iets of iemand anders nodig hebt voor het vinden van kracht, troost of vergeving. Daar heeft hij niets mee. "Ik denk dat kracht uit jezelf moet komen." Ondanks dat Wilfred niet in God gelooft, gelooft hij wel dat er iets zal zijn na de dood. "Als dit het is, dan is het wel redelijk beperkt." Ook reïncarnatie is iets waar Wilfred in gelooft. "Het gekke is dat ik daar eigenlijk niet eens zo aan twijfel!"

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl