tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Wim Daniëls in Adieu God: "Ik vond de kerk één grote poppenkast"

Wim Daniëls in Adieu God: "Ik vond de kerk één grote poppenkast"

Adieu God?, zondag 12 april 2015, 23.30 uur, NPO 2

In 'Adieu God?' ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de zesde aflevering schrijver, taalkundige en cabaretier Wim Daniëls, die de Bijbel een "intolerant boek" vindt. "Er staan zo veel verschrikkelijke dingen in!"

De schrijver kan er niet bij dat mensen zo veel waarde hechten aan de Bijbel. Volgens hem zou de Bijbel met één zin kunnen volstaan: "Je moet goed zijn voor anderen en er voor zorgen dat je andere mensen op welke manier dan ook geen leed berokkent. Daarmee is alles gezegd."

"Aan mij niet besteed"
Als kind ging Daniëls trouw naar de kerk. Zijn ouders kwamen uit een eenvoudig gezin waar het geloof als vanzelf een rol speelde. Toch leefden het katholicisme en de kerk niet sterk in huize Daniëls. "We baden wel voor het eten, maar dat werd door de kinderen afgeraffeld." De kerk vond Wim bovendien één grote poppenkast. "Het was aan mij niet besteed."

Niet langer 'medeplichtig'
Twee jaar geleden liet de taalkundige zich officieel uitschrijven bij de katholieke kerk. "Prins Carnaval mocht volgens de pastoor niet ter communie gaan omdat hij homo was. Dat vond ik zo schandalig! Daar wilde ik niet bijhoren." Wim is blij met zijn keuze. "Toen ik nog ingeschreven stond, voelde ik me toch een soort moreel medeplichtig aan wat de katholieke kerk doet."

Adieu God?
Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon 'aan de keukentafel' bij BN'ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Contactpersoon Pers

Thamar Nelissen
T. 06 13 07 85 80
E. thamar.nelissen@remove-this.eo.nl