tag comment navicon search chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-right facebook twitter google instagram youtube play video audio volume-down volume-up pause
Zapp Your Planet: 'Ga voor Aap' op Borneo

Zapp Your Planet: 'Ga voor Aap' op Borneo

Zapp Your Planet Expeditie, 19 tot en met 22 oktober, 18.20 uur, NPO 3

In 'Zapp Your Planet: Ga voor Aap' gaat presentator Maurice Lede met zijn expeditieleden Ole en Maarten op expeditie naar Borneo. Om met eigen ogen te zien wat er wordt gedaan met de opbrengst van de actieweek eerder dit jaar. Ze leren van alles over de orang-oetan en beginnen met de aanplant van een heus orang-oetanbos.

De actieweek afgelopen mei dit jaar heeft meer dan 240.000 euro opgebracht voor de bedreigde orang-oetans in Borneo. Maar wat gaat het Wereld Natuur Fonds precies doen met zoveel geld? Dat gaan Maurice, Ole en Maarten uitzoeken in Zapp Your Planet Expeditie, van 19 tot en met 22 oktober elke dag om 18.20 uur op Zapp (NPO 3).

Ole en Maarten werden uitgeroepen tot beste actievoerders van alle kinderen die meededen aan de actie. De expeditie naar Borneo hebben ze dan ook dubbel en dwars verdiend. In vier afleveringen maakt het tweetal samen met Maurice een spannende reis over water, land en hoog in de lucht. Zo bouwen ze een dam, inspecteren op grote hoogte het nest van een orang-oetan en staan ze oog in oog met een gevaarlijke slang.

Palmolie en bosbranden
De bossen die het leefgebied zijn van de orang-oetan verdwijnen om plaats te maken voor plantages waar bedrijven palmolie produceren. Ook bosbranden – een jaarlijks terugkerend probleem – vormen een grote bedreiging. Momenteel woeden er grote branden in de bossen op Borneo en Sumatra en ook nu lopen vele orang-oetans direct gevaar.

Geld goed besteed
Elke euro die is ingezameld met Zapp Your Planet gaat voor 100 procent naar het WNF. Het organisatie gebruikt de opbrengst onder andere om nieuwe bomen aan te planten, als leefgebied voor de bedreigde apensoort. Met 240.000 euro betekent dit een bos ter grootte van 240 voetbalvelden. Een deel van het bedrag wordt besteed aan hulp voor de lokale gemeenschappen bij het opzetten van ecotoerisme activiteiten en voorlichting aan volwassenen en kinderen over het belang van de bescherming van de natuur en bedreigde diersoorten. In 2016 doet het WNF uitgebreid verslag van de besteding van het ingezamelde bedrag van Zapp Your Planet.

Over NPO Zapp

Al 15 jaar lang is NPO Zapp er voor alle kinderen, met veel nieuwe, realistische en spannende programma’s van eigen bodem die uitdagen en prikkelen. NPO Zapp en Zappelin weten wat er speelt. In het nieuws, met programma’s als Het Jeugdjournaal (NOS) en het Klokhuis (NTR), maar ook in de belevingswereld van de jonge kijkers. Zo sluit de publieke kinderzender een week lang aan bij de landelijke Week Tegen Pesten, en zet de zender zich jaarlijks in voor een goed groen doel met de actie Zapp Your Planet.

Contactpersoon Pers

Thimo den Hartog
E-mail: thimo.den.hartog@remove-this.eo.nl
Telefoon: 06 - 53 69 01 85