Adam & Eva

Adam & Eva

Kefah Allush is de Adam van deze maand. Lees deze exclusieve bonusvragen naar aanleiding van het artikel in de Eva.

Hoe beleef jij The Passion?
“Normaal zit ik in de regiewagen en werk ik het draaiboek af, en ik ben ondertussen gespannen en geconcentreerd. In het eerste jaar stond ik buiten toen het kruis op het plein arriveerde. De muziek zwol aan. Ik keek naar boven en zag in een huiskamer een televisie aanstaan. Via de tv zag ik het kruis aankomen en de menigte uiteengaan. Dat maakte veel indruk op mij. Hoe dat grote kruis keihard Nederland binnenkwam, en dat mensen voor wie we het bedacht hadden, ernaar zaten te kijken. Dat is voor mij nog altijd het hoogtepunt van The Passion. Dit jaar heb ik meegedaan als een van Jezus’ leerlingen. Dan beleef je het verhaal van binnenuit.”

Hoe was het voor jou om ook allemaal kritiek te krijgen op The Passion?
“De heftigste kritiek zat vóór de eerste aflevering, toen een aantal kerken hun grote bezorgdheid uitspraken en ervoor probeerden te zorgen dat de burgemeester de vergunning introk. Ik kan me de kritiek wel voorstellen. Als je opgegroeid bent in een bepaalde traditie en je eerbied voor dat verhaal gegoten zit in een bepaalde omgang daarmee, kan ik me voorstellen dat het voelt of iemand dat afpakt, er oneerbiedig mee omgaat. Ik heb dat niet. Ik ben niet opgegroeid in de kerk, ik ben radicaal in de zin in de zin van dat het verhaal verteld moet worden, by any means necessary. We gebruiken alle kennis en skills en vaardigheden die we hebben opgedaan om dat verhaal te vertellen. Ik geloof niet dat God mij nodig heeft om hem te beschermen. En ik geloof dat ik misschien een bijdrage mag leveren om dat woord te wereld in te slingeren. Als er één berichtje binnenkomt van iemand die zegt: ‘Ik ben zo geraakt – ik ben het evangelie gaan lezen...’”

Hoe kwam jij erbij om te gaan paardrijden?
“Mijn vrouw en ik waren op vakantie in Catalonië. We staan in de vakantie altijd heel vroeg op en gaan dan hardlopen. Daar vallen we de kinderen niet mee lastig. We kwamen daar steeds langs een veldje waar een paard en een ezel stonden en ik dacht: hoe mooi zou het zijn als je op zo’n paard zou kunnen rijden... Ik dacht: ik ben een Arabier, ik kom van een volk dat vroeger ook paard reed – ik moet op een paard. Toen we weer in Soest waren, heb ik gebeld naar een manege, en we zijn toen paardrijles gaan nemen. Na verloop van tijd was ik er wel weer klaar mee, elke vrijdagavond om half tien een beetje op zo’n beest zitten, dat viel nogal tegen. Mijn vrouw bleef rijden en wilde een paard kopen. En toen ze dat had gedaan en ik tussen twee klussen inzat, dacht ik: ik ga dat paard eens verzorgen. Ik vond paarden ook wel wat eng, 650 kilo spieren, daar win ik nooit van, dacht ik. Ik wist toen nog niet dat een paard gewoon een dom dier is, net zoals een koe, je kunt hem gewoon opzij duwen. Drie maanden lang ging ik elke ochtend dat paard poetsen. Dat had ik nodig om z’n taal te leren spreken. Ik raakt er zo van in de ban dat ik zelf weer ben gaan rijden. En na verloop van tijd heb ik zelf ook een paard gekocht. We rijden heel veel.”

Heb je wel eens een ongeluk gehad?
“Er is wel eens een ambulancemotor langsgekomen omdat ik bij het opstappen was gevallen en met een been in de stijgbeugel was blijven hangen. Ik ben er een keer afgelazerd en heb mijn ribben gekneusd. En bij het springen. Als het paard denkt: nou dat gaan we niet doen, vlieg jij door de lucht, hopend dat je niet de hindernis raakt. Dan blijk je heel veel te kunnen denken in een fractie van een seconde. Maar het paard dat ik nu heb, is bom-proof. Hij heet Socrates omdat ie overal over na lijkt te denken.”

Wie kookt er bij jullie thuis?
“Ik. Ik doe elke dag boodschappen. Vroeger deed ik één keer in de week boodschappen. Maar dat doe ik niet meer. Want om een uurtje of drie, vier denk ik: lamsvlees, dat is lekker – en dan is het niet handig als je al vis in de koelkast hebt liggen.”

Wat moeten vrouwen níet zeggen tegen mannen?
“‘Wat denk je nu?’ Soms denken we niet zoveel. Soms zitten we gewoon en kijken we voor ons uit en dan is er niets anders aan de hand dan dat we zitten en voor ons uit kijken.”

Wat is je grote droom?
“Samen met mijn vrouw in een hutje ergens in Italië wonen, een stukje land met twee paarden. ’s Morgens met z’n tweeën te paard de velden intrekken en de olijfbomen inspecteren, en ’s avonds met een glas Chianti buiten in de tuin zitten, een stoofpotje lamsvlees horen pruttelen, de zon zien ondergaan en denken: dat heeft God mooi gemaakt.”

Wat is je guilty pleasure?
“Mijn muziekliefde is die van een twaalfjarig meisje. Ik houd van Abba, van slechte jaren ’70-disco. Discomuziek, daar word ik gelukkig van!”

Deel dit artikel: