Bestemming

Bestemming

Ik duw de keukendeur open en loop de tuin in. Míjn tuin, want sinds vijf maanden mag ik dit huis met bijbehorende wildernis mijn eigendom noemen. Ik, Manon Verduin, 31 lentes jong, heb een huis gekocht.

Het was een zoektocht, maar het is gelukt. Toen ik over de drempel stapte wist ik het: dit is wat ik zoek! Inmiddels zijn alle ruimtes ingericht à la Manon. 
Over een paar weken hebben de scholen voorjaarsvakantie, het bekende voordeel van het juf zijn. Dan heb ik een week de tijd om alles op de schop te nemen. Maar voorlopig moet ik het doen met gras dat tot mijn knieën reikt en perken vol lelijk groen.

Direct valt mijn oog op een enorm metalen apparaat. De antenne die de lucht in steekt, doet duidelijk z’n werk niet, want wat ik hoor is een hoop gekraak en ruis. Ondanks dat is de boodschap die het ding repeterend laat horen heel duidelijk: “Pak de jukebox, druk op de playknop, wees stil en luister.”
Geïrriteerd denk ik aan Mark. Echt weer iets voor hem, zo’n actie. Hoe heeft hij hier kunnen komen? De tuindeur zit op slot en de tuin is aan alle kanten omringd door die van mijn buurtgenoten. 
Zoekend kijk ik om me heen. Half verscholen onder een wilgenstruik zie ik ‘m staan.
Ik schud de gedachten van me af en loop er naartoe, want stiekem ben ik toch nieuwsgierig geworden.

Zittend op m’n knieën trek ik het apparaat naar me toe en pak het op. Het is geen bijzonder ding: duidelijk een van honderddertigduizend in een dozijn, één die je in elke winkelstraat kunt kopen. Ook dat valt me dan weer van hem tegen. 
Ik zucht en kijk nogmaals om me heen. Er is nog steeds niemand te zien en het enige geluid dat ik hoor, is de krakende machine die roept dat ik op een knop moet drukken en stil moet zijn. 
Ik laat het lawaai achter me en loop naar binnen, de jukebox onder mijn linkerarm. Als Mark hem terug wil hebben, zal hij er iets voor moeten doen.

Ik plof neer op een stoel, zet de jukebox op tafel en begin er naar te staren. Angst voor het hetgeen ik te horen zal krijgen, houdt me tegen om op ‘play’ te drukken. Wat wil Mark van me?! Langzamerhand begon ik het verleden achter me te laten. Steeds meer veranderde de boosheid jegens hem in berusting. Alleen, maar wel op weg naar geluk. Steeds meer voel ik me thuis in dit huis - en nu dit. Ik heb hem uit schuldgevoel nog een verhuiskaart gestuurd, maar hij is nooit langs geweest. Tenminste, dat dacht ik.

In een opwelling leun ik naar voren en sla met mijn vuist op de knop. Geen weg terug, ik heb gedrukt. Verwachtend het intro te horen van het mooie nummer dat we 'ons liedje' noemden, leun ik naar voren en spits ik m'n oren. Ik hoor pianoklanken. Heel zacht. Rustig spel. Dit is iets heel anders. Prachtig pianospel met daardoor heen ... lieve woorden. Het kan niet anders dan dat dit de stem van God is. Ik leun ontspannen achterover, gerustgesteld. Niet langer bang. Ik luister.

"Kijk eens in de spiegel
Het glas biedt een terugblik
Geeft jou een verhaal
Dat niet klopt
Met de werkelijkheid
De cirkelende gedachten in je hoofd
Beschrijven iemand anders
Dan jij echt mag zijn
Ik fluister je toe 'zet je masker af' 
Het is tijd
Voor je toekomst
In je ware ik"

Stilte. Ik voel warme tranen over m’n wangen lopen. Ik veeg ze niet weg, beseffende dat dit inderdaad Gods stem was die tegen mij sprak. Mij wilde zeggen dat ik mezelf mag zijn. De stap kan zetten naar een hoopvolle toekomst, samen met Hem. Niet langer wegkruipen in een hoekje van m’n huis, maar wandelen in mijn bestemming!

Catrina Hindriks (36) werkt bij de Vastenaktie. Dat is een katholieke hulporganisatie die die gedragen wordt door lokale kerkgemeenschappen, hier en in ontwikkelingslanden.  

Het gedicht heet ‘Spiegelbeeld’ en is ook geschreven door Catrina

Deel dit artikel: