Blog juli

Esther Visser

‘En, zijn jullie al een beetje geland?’ De vraagsteller kijkt me verwachtingsvol aan, benieuwd naar het antwoord. Het klinkt niet zo aardig om te zeggen: “Geen idee.” Maar dat zou het juiste antwoord zijn. Zijn we geland? Wanneer weet je of je geland bent? Misschien blik je na een jaar terug en moet je constateren dat het een half jaar geduurd heeft. Of misschien moet je na vijf jaar vaststellen dat het een jaar heeft geduurd. 

In Thailand is dat met de vuilnis toch maar goed geregeld. Ik heb een kliko aangeschaft en voor het huis gezet. Daar smijt ik al onze troep in en een paar keer per week komt de vuilniswagen langs en maakt hem leeg, no questions asked. Valt er zo’n enorme tak van onze palmboom of moet er een bananenboompje om, dan gooi ik die in het leegstaande weiland aan de overkant. Het is daar zo overwoekerd met struikgewas, geen mens die het op zal vallen. Kan ik een kast of matras niet meer gebruiken, dan plaats ik hem voor ons huis – je kunt er gif op innemen dat het desbetreffende object binnen een half uur door iemand is opgehaald. Eens per maand ofzo komt er een man op een brommertje langs, en dan moet ik twintig baht, ongeveer een halve euro, voor de vuilnisophaaldienst betalen. Hij komt altijd vroeg, meestal loop ik nog rond in mijn pyjama. Maar ik heb het geluid van zijn brommertje leren herkennen, dus als ik hem bij de buren hoor, schiet ik vliegensvlug iets over mijn pyjama aan.
                 

Nee, dan Nederland. Ten eerste moet je je inschrijven in de gemeente, want anders is men onverbiddelijk. Dus wij doen dat heel braaf meteen, zo ongeveer direct vanaf het vliegveld met de jetlag nog in onze benen. De eerstvolgende keer zetten we de kliko klaar. Het moet voor half acht ’s ochtends, hij moet precies een decimeter verwijderd zijn van de kliko van de buurman en exact aan de rand van de weg staan. Ik hoop innig dat ik het goed heb gedaan, want de kliko zit al tot aan de rand vol, en de vuilniswagen komt pas over twee weken weer!
                 

Maar nee hoor, ’s avonds is de kliko nog vol en er zit een feloranje sticker op. De andere kliko’s zijn allemaal netjes leeg en staren die van ons verwijtend aan. We hadden ons wel ingeschreven, maar dat was bij de ophaaldienst nog niet doorgekomen. En laat er nou een chipje in de kliko zitten, die ons verklikt heeft.
                 

Prachtig geregeld in Nederland, met vuilniswagens die zelf de kliko’s opheffen en leegmaken. Maar dan wel alleen kliko’s die binnen het systeem bekend zijn. Anders blijf je mooi met de gebakken peren zitten. Of nee, met een volle vuilnisbak.

Deel dit artikel: