Bonusvragen aan Gor Khatchikyan

Bonusvragen aan Gor Khatchikyan

Gor Khatchikyan (1987) werd geboren in Amasia in Armenië, kwam op zijn twaalfde met zijn ouders naar Nederland, en studeerde na de middelbare school geneeskunde in Amsterdam. Hij won de talentenjacht ‘Premier gezocht’, geeft cursussen in openbaar spreken (geloofwaardigspreken.nl) en is mede-oprichter van Calling Voice, een stichting die evangeliseert onder Armeniërs. Gor is arts bij de spoedeisende hulp en gaat in het weekend regelmatig voor in kerkdiensten.

Het leven met God is een avontuur, zeg jij. Wat is er dan avontuurlijk aan? 
“Je hebt geen garantie dat het goed zal gaan. Het is een achtbaan. Het is onvoorspelbaar. Ja, inderdaad, als je niks onderneemt is het voorspelbaar. Maar als je zelf stappen zet, als je experimenteert met evangelisatie, dan wordt het spannend. Soms mislukt het en voel je je een loser, en soms lukt het en dan ben je heel blij dat je dat met God hebt mogen beleven.
We hebben wel eens een campagne georganiseerd in Maastricht. We hadden een theatervoorstelling met zestien teamleden, gingen ’s morgens heel vroeg weg om alles op te zetten en kwamen ’s avonds laat gebroken thuis. Er kwamen vier, vijf man op onze voorstelling af. We konden er ook wel om lachen: wij als organisatie waren in de meerderheid. Maar soms komen er ook een paar honderd man op zo’n voorstelling af, en hoor je mooie getuigenissen. Die dynamiek vind ik gaaf.”

Jozef is jouw grote voorbeeld, zei je eens. Waarin?
“De drie verleidingen die elke man krijgt en niet kan weerstaan – geld, seks en macht – daar zou elke man voor vallen, en Jozef blijft trouw aan God. Hij blijft vertrouwen, ook als hij jarenlang in een gevangenis zit en niks ziet van de belofte van God. Ook als God stil is.”  

Heb jij dat ook ervaren, dat God stil was?
“Ik heb vaak genoeg het gevoel dat God ver weg lijkt. Maar dan probeer ik mezelf ertoe te zetten om trouw te blijven puur uit gehoorzaamheid, omdat ik God ken uit het woord dat al geopenbaard is. Jozef is dan een fantastisch voorbeeld. Het is niet altijd halleluja. Je hebt geen garantie dat het een makkelijke weg is. Maar op momenten dat het stil lijkt, kun je erop vertrouwen dat God de situatie onder controle heeft.”

Wat is jouw guilty pleasure?
“Ik ben een grote fan van echte actiefilms met veel geweld. De films met Jason Statham bijvoorbeeld. Vechtsporten, Mixed Martial Arts, daar houd ik van. Terwijl het er behoorlijk bruut aan toe gaat.”

Hoe doe je dat, je buren over God vertellen?
“Je moet zorgen dat je in je leven dingen doet of hebt waardoor mensen niet anders kunnen dan zelf erom vragen. Dat werkt heel ontspannen. Als jij je collega’s op vrijdag vraagt: ‘Hoe ziet jouw weekend eruit?’ dan vragen ze dat ook aan jou. Zorg dat je leuke dingen te doen hebt die met God te maken hebben. Als je alleen zegt dat je naar de kerk gaat is dat niet spannend, maar als je met tieners een gekke activiteit hebt, heb je wat te vertellen. Dan zien ze jouw enthousiasme, dan denken ze: die gast heeft een leuk, vol weekend. En dan komen zij met vragen waarom je dat doet en hoe dat eruit ziet.
Of zorg dat je iets in je huis hebt dat vragen oproept. Bij mij in de hal hangt een mooi canvasdoek met een tekst uit Jozua: ‘ik en mijn huis, wij zullen de Heer dienen.’
Je moet het niet overdrijven. Mensen kunnen ook een aversie krijgen tegen dat soort dingen.”

Vind jij het niet lastig om in debatten – zoals in ‘premier gezocht’ – de confrontatie aan te gaan?
“Nee, dat vind ik juist leuk. Ik probeer echte confrontatie te vermijden, trouwens. Ik probeer mensen uit te dagen. Ik vind dat je niet moet uitstralen: zo staat het in de Bijbel. Dat werkt niet. Je moet in je confrontatie uitgaan van je mens-zijn. Als ik een ethische discussie aanga, verdedig ik mijn standpunt niet vanuit de bijbel, maar vanuit de waarde van het leven. Ik verdedig mijn standpunt als arts, niet als christen. Dan sta je veel sterker.
Ik merk dat mensen het prettig vinden als je ergens voor staat, al zijn ze het niet met je eens. Liever dat dan een iemand die geen mening heeft, of iemand die nergens interesse in heeft.”

Jij bent een heel natuurlijke en overtuigende spreker. Heb je dat van huis mee? Hoe leer je om zo te spreken?
“Het is een combinatie. Je moet iets van talent hebben. En je moet jezelf erin trainen. Bij ons op de lagere school moest je veel voordragen. Uit je hoofd leren en voordragen is in Armenië een must. Dat zit in de cultuur. En ik vond het leuk om te doen.”

Wat voor dokter ben jij?
“Ik ben poortarts bij de spoedeisende hulp. Als iemand ziek bij wordt de eerste hulp wordt binnengebracht, komt hij bij mij terecht. Vrij breed, van breuk tot hartinfarct.
Ik probeer sympathiek te zijn, begrip te hebben voor de situatie, een luisterende dokter te zijn. Ik probeer aandacht te geven. Naast iemand gaan zitten en luisteren naar een verhaal. Dat vind ik leuk. Ik ben niet alleen gefocust op één dingetje. Ik ben meer dan iemand die naar de gebroken enkel kijkt. Het verhaal achter de mens vind ik leuk.”  

Wat doe jij om te ontspannen?
“Ik kom op het moment niet echt aan sporten toe, maar ik probeer een tot twee keer per week met een paar goede vrienden ’s avonds voor de tv te hangen en te kletsen.” 

Deel dit artikel: