Bonusvragen Eva en Relatie

Aan Fina van de Pol (orthopedagoog)

Bonusvragen Eva en Relatie

In Eva en Relatie worden de resultaten van het grote tiener & feest-onderzoek gepresenteerd. Fina van de Pol (orthopedagoog) beantwoordt bij dit artikel nog wat extra vragen.

Er is een groep die eerst mocht drinken en later weer niet, wat moet je daarmee?
“Ja, die groep die eerst mocht drinken en later weer niet is een apart verhaal. Je wilt je kind ook leren zich te houden aan de wet. Veel kinderen in mijn omgeving hebben ingestemd met alcoholvrij bier en andere alcoholvrije drankjes. En natuurlijk kun je thuis de regel gewoon handhaven. Wel kun je begrip hebben voor de ervaren oneerlijkheid en ervan uitgaan dat ze, als ze de smaak al te pakken hadden, toch nog wel eens te jong alcohol drinken.” 

Wat doe je als je merkt dat andere ouders soepeler regels hebben?
“Ik denk niet dat je jouw regels moet verslappen. Als we dat op elk gebied doen, seks, films, drugs… dan is het einde zoek. Houd je aan je eigen principes en denk na hoe je een feestje toch heel leuk en aantrekkelijk kunt maken voor de jongeren.” 

Wat doe je als je puber een feestje organiseert als je op vakantie bent? 
“Experimenteren hoort bij puber zijn dus bijna elke ouder maakt wel eens iets grensoverschrijdends mee. Dus home alone zijn, doet bij sommige kinderen ‘de stoppen doorslaan’. Dan heb je het dus niet verkeerd gedaan als ouder! Vervolgens moet er opgeruimd worden, een goed gesprek volgen en eventueel een sanctie. Meestal is de schade beperkt en kun je er later samen om lachen.”

Deel dit artikel: