Communicatie met God

Ingezonden brief

Karin leerde veel van de meervoudig gehandicapte dochter van haar man. Hierover schreef ze een ingezonden brief. "Het vertrouwen dat Ruth moet hebben in de mensen die haar verzorgen, is hetzelfde blindelingse vertrouwen dat wij mogen hebben in God!"

Signalen vanuit je binnenste

Tik-tik, het geluid van een poot tegen het glas van de buitendeur. Hugo, de hond, wil naar binnen.

De telefoon gaat – m’n moeder van tachtig aan de lijn. Ze is grieperig en woont niet om de hoek – bij geen van de kinderen trouwens.

Ze heeft er behoefte aan om even tegen iemand ‘aan’ te leunen. Vooral nu haar man, mijn vader, er niet meer is.

Het praten van haar kant wordt regelmatig onderbroken door haar gekuch. Veel wordt er niet gezegd – inhoudelijk tenminste – het praten is nu alleen belangrijk om ‘even’ niet alleen te zijn. Even ‘leunen’. Even praten om het praten. Weten dat er iemand is aan de andere kant van de lijn die je hoort. Niet in het luchtledige praten. Communiceren. Het verkeer tussen een zender en een ontvanger.

Geen directe reactie

Jaren geleden heb ik eens de stelling gehoord dat je niet ‘niet’ kunt communiceren. Ik ben het daar volkomen mee eens.

Van baby tot volwassene – altijd wordt er gecommuniceerd. Via geluid – beweging – lichaamstaal – altijd is er communicatie.

Zichtbaar, maar soms ook voor het oog niet zichtbaar.

Dit laatste wordt vooral duidelijk in de gebeden die naar God gaan.

De gebeden kun je hardop, zichtbaar, naar God toezenden, zoals je vroeger bij het vliegeren briefjes met teksten naar boven stuurde via het vliegertouw. Maar je kunt ze ook vanuit je binnenste – je ‘intieme zijn’, naar God versturen.

Een reactie vanuit God is niet altijd direct voor het oog zichtbaar. Je krijgt soms als directe reactie een ‘vredig’, rustig gevoel over je – van: het is goed. Het komt echter vaker voor dat een directe reactie uitblijft. Was er op dat moment geen ‘contact’? Ben je dan zelf te ‘vluchtig’ bezig? Heb je niet voldoende rust genomen in je communicatie naar God? Of is er iets anders dat als stoorzender fungeert? Als mens wil je bijna altijd een directe en zichtbare reactie aan God ‘ontfutselen’. Soms blijft die directe reactie uit. Je màg het ook niet afdwingen van God, maar je bent mens. Een mens met fouten. En het ongeduld is – ook naar God – vaak moeilijk te bedwingen.

Ongeduld

Ongeduld – bij dat woord moet ik denken aan Ruth. Als er één is bij wie dat ongeduld ver te zoeken is, dan is dat bij Ruth.

Ook zelf heb ik geleerd om in te zien dat ik meer geduld moet betrachten. Waarbij ik enorm veel respect heb voor al het geduld dat Ruth met ons moet hebben!

Maar laat ik eerst eens uitleggen wie Ruth is:

Ruth is de meervoudig gehandicapte dochter van Wim.

Toen Ruth een baby van enkele maanden oud was bleek ze op een bepaald moment de ene na de andere epileptische aanval te hebben. Door allerlei omstandigheden is de behandeling vrij laat ingezet en ze heeft als gevolg daarvan vrij veel schade opgelopen in haar hersenen. Ze is spastisch, kan o.a. niet zelf lopen, eten, is voor de verzorging volkomen aangewezen op hulp van anderen. Ze praat niet zoals wij dat doen, bovendien is haar gezichtsveld zeer beperkt. Ruth kan het best zien op een afstand van zo’n anderhalve meter afstand.

Ook heeft ze bijna geen mimiek; het is voor een buitenstaander moeilijk te zien of ze het naar de zin heeft, of dat er iets aan de hand is. Wel kan ze huilen, dan huilt ze dikke tranen – heel zielig! Maar Ruth huilt bijna nooit, ondanks alle behandelingen die ze heeft moeten ondergaan in het ziekenhuis. Op dit moment heeft ze nog steeds epileptische aanvallen – maar deze worden met behulp van medicijnen aardig teruggedrongen.

Chillen

Toen ik Ruth leerde kennen was ze achttien jaar. Dat was midden in de zomer en we zaten op een bepaald moment heerlijk met z’n allen, buiten in de zon op het terras met elkaar te chillen en praten, Ruth zat er ook bij in haar rolstoel.

Vrijwel iedereen praat altijd met Ruth op een manier van: ik praat wel tegen je, maar ik weet niet wat er ‘door’ komt. Het is voor verschillende mensen in haar omgeving nog steeds zo dat het belangrijker is om ‘tegen haar aan’ te praten dan dat men ook het idee heeft dat er ook werkelijk iets ‘over’ komt. Het lijkt wel alsof niet de inhoud belangrijk is, maar slechts de vorm.

Net als vaak het geval is in de gesprekken, gebeden, die we kunnen hebben naar God.

Praten – bidden – wij niet regelmatig op dezelfde manier naar God? We doen het wel, maar waaruit?

Even snel

Bij de verzorging van Ruth is men regelmatig gewend om haar te wassen of aan te kleden, zonder haar daarbij te betrekken. Even ‘snel’ Ruth helpen…

Men heeft geen idee welk intelligentieniveau ze heeft. Bij de dagopvang werd er al gezegd dat ze een niveau heeft van een kind van anderhalf jaar – maar hoe bepaal je dat bij een kind als Ruth?

Door communicatie – ja natuurlijk – maar ze reageert toch niet op wat we zeggen – dus ze kan niet communiceren! Nee? Een kind als Ruth? Zoals ik al eerder zei: het is niet mogelijk om ‘niet’ te communiceren! Ook niet met betrekking tot een kind als Ruth!

Kleine signalen

Die zomermiddag zaten we, zoals ik al eerder zei, met z’n allen op het terras:  toen ik - de voeten van Ruth voelend - hardop constateerde dat ze wat koud aanvoelden. ‘Ruth wat heb jij koude voeten meissie!’ Onderwijl haar sokken pakkend zei ik tegen haar: ‘Ruth ik ga je lekker warm je sokken aandoen. Eerst deze voet‘ - de voet aantikkend, rolde ik ondertussen haar sok op om het aan haar voet te doen. Maar wat schetste mijn verbazing? Ruth kwam zelf met haar voet omhoog om me te helpen! Dat moment zullen we nooit vergeten. Want op dat moment beseften we dat als ze dat begreep, ze ook meer kon. De steen van Rosette!

 Sinds die tijd hebben we geleerd de vaak kleine signalen die Ruth ons geeft op te vangen. Door goed naar haar te kijken – te kijken naar wat ze wel kan in plaats van dat waar ze niet toe in staat is – hebben we gezien op welke manier Ruth met ons kan praten. Niet via de weg die we zelf gewend waren. We hebben geleerd ons af te stemmen op Ruth om zodoende met haar te kunnen communiceren.

Moeten wij dit ook niet vaker naar God doen? Willen we God niet altijd het liefst voor ons eigen karretje spannen?

Naar Ruth toe hebben we geleerd om ons aan haar tempo aan te passen.

Als we haar iets vragen, dan doen we dit in eenduidige zinnen waarop slechts een ja – of nee mogelijk is. De onderwerpen waarbij we haar betrekken liggen dicht bij haar belevingswereld. Haar wereldje is immers maar heel erg klein!

Dansen met de armen

De hersenen van Ruth werken op een – voor ons – erg ingewikkelde manier: als we haar iets vragen dan moet ze de vraag eerst verwerken in haar hersenen – waarbij ze bepaalt of haar antwoord ‘ja’ of ‘nee’ is. Als het antwoord ‘ja’ is, dan brengt ze via een omweg de juiste arm (rechts) in beweging, die dan vervolgens omhoog gaat.

Als het antwoord ‘nee’ is, dan komt er geen reactie, geen beweging – dat is te ingewikkeld voor haar.

Ruth houdt ervan om naar geluiden te luisteren - het fluiten van de vogels in het weideveld, de kikkers in de poel. Ook luistert ze heel graag naar muziek. Ze heeft dan ook een ‘muziek– arm’ , haar linkerarm. Als ze naar muziek wil luisteren dan beweegt ze haar linkerarm omhoog. En als je er dan op in gaat en haar zegt: ‘ik zie dat je naar de muziek wilt luisteren Ruth, klopt dat?’ dan beweegt ze de arm opnieuw omhoog. Op het moment dat even later de muziek klinkt, dan gaat ze werkelijk ‘uit haar dak’! Dan beweegt ze vol overgave haar armen in de lucht. Dan ‘danst’ ze met haar armen!

Ontroerende momenten

Door de tijd voor Ruth te nemen en te zien hoe ze met haar armen omgaat is het gelukt om met Ruth te communiceren. We zien Ruth hier enorm van genieten, doordat ze vrolijk met haar armen zwaait, maar ook doordat ze zich veel meer ontspant: ze heeft op minieme wijze invloed gekregen over haar leven.

We maken nu veel ontroerende momenten mee met Ruth. Zoals toen we buiten in de avondzon nog even zaten na te tafelen. Wim naast Ruth.

Vader en dochter. Hij ging iets dichter bij haar zitten, even knuffelen. Toen hield hij zijn hand schuin voor Ruth’s gezicht omhoog, zodat ze het kon zien, daarna lager. ‘Krijg ik een hand van jou, Ruth?’ Het duurde even en toen zagen we dat haar hand langzaam, met kleine schokkende bewegingen naar de hand van haar vader kwam, totdat beide handen elkaar vonden: contact!

 

Vertrouwen

Het vertrouwen dat Ruth moet hebben in de omgeving om haar heen is een heel groot voorbeeld voor ons. Zij moet maar het vertrouwen hebben dat iedereen die haar helpt het op de juiste manier doet. Moet jij je eens voorstellen dat je bij wijze van spreken – vastgebonden in een bad gelegd wordt met een flinke laag water erin. Je moet je helper maar vertrouwen, zodat hij erop let dat je niet onder water weg glijdt, of dat je zeep in je ogen krijgt!

 

Het vertrouwen dat Ruth moet hebben in de mensen die haar verzorgen, is hetzelfde, blindelingse vertrouwen dat wij in God mogen hebben. We mogen het vertrouwen hebben dat God voor ons zorgt – dat Hij moeite doet om met ons te communiceren. Op de manier die bij ons past. Maar daarvoor moeten we niet alleen vertrouwen hebben, maar ook geduld en rust. En vooral de wil om wèrkelijk met Hem te communiceren.

 

Hoop en liefde

Communicatie – de verbinding tussen een zender en een ontvanger.

Door te kijken naar wat Ruth kan en wil, door te letten op de signalen die ze geeft, beetje bij beetje, is het gelukt om actief te communiceren met haar.

Het geeft niet alleen Ruth duidelijk een goed gevoel, maar ook ons.

We hebben nu echt een hele mooie warme relatie met haar. Het maakt dat we ons heel gelukkig voelen met en om haar. In de wetenschap– zoals een dame uit de kerk het zo prachtig verwoordde -  dat ze eens zal dansen door de straten van het nieuw Jeruzalem!

Op dezelfde manier – met dezelfde intentie kunnen we een relatie krijgen met God.

Niet door te kijken naar hoe wij het contact willen leggen of hoe wij willen dat God met ons omgaat. Maar door te kijken naar hoe God de relatie met òns ziet. Op deze manier zal ook de relatie met God een hele mooie warme relatie worden.

Een relatie vol liefde en hoop voor de toekomst!

Karin Hartger

Deel dit artikel: